برگه:TarikheMoaserV1.pdf/۱۱۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۹۰

امان نداشت و از بیم بروسیه گریخته بود بدربار یکاترین پناه برده و در آماده کردن این لشکرکشی موثر بوده است.

اندیشهٔ لشکرکشی یکاترین و ماموریت والریان زوبف یگانه نتیجه‌ای که داد این بود که دشمنی در میان دربار روسیه و دربار ایران را سخت تر و فتحعلی شاه را از آغاز سلطنت از روسیه هراسان کرد و همین سبب شد که دو جنگ بزرگ در میان دو کشور روی داد.

فتحعلی شاه و ناپلئون اول

همچنان که تاریخ نویسان اروپا تصرف استانبول را بدست سلطان محمد فاتم آل عثمان در سال ۱۴۵۳ میلادی (۸۵۷ ق) یکی از مهمترین وقایع تاریخ اروپا میدانند و معتقدند که درین سال سرنوشت اروپا تغییر کرد سال ۱۱۵۲ قمری و ۱۷۳۹ میلادی را که نادرشاه وارد دهلی پایتخت هندوستان شد و پادشاه بابری آن سرزمین را از پا درآورد باید یکی از مهمترین حوادث تاریخ آسیا دانست و گفت که در این سال سرنوشت آسیا تغییر کرد.

پیش از آن همهٔ دول جهان نامی از هند و از ثروت سرشاری که از هزاران سال در آن کشور پهناور اندوخته شده بود شنیده بودند، اما هیچکس جرأت نمی‌کرد بهند بتازد و اندیشهٔ تصرف هند را در دماغ خویش بپزد. شکست فاحش محمدشاه هندی از نادرشاه پرده از روی کار برداشت و جهانیان با شگفتی بسیار که نخست باور کردن آن دشوار می‌نمود پی بردند که بیهوده ازین کار می‌ترسیده‌اند و گرفتن هندوستان از محالات نیست.

از آن روز دول بزرگ اروپا آرزوی گرفتن هند را در دل جای دادند و هرکدام توانستند باین کار جسورانه دست زدند.

نخست فرانسویان در سال ۱۵۰۳ م. (۹۰۸ ق.) و پس از آن انگلیسها در سال ۱۶۰۰ م. (۱۰۰۸ ق) در هندوستان بکشور ستانی آغاز کرده بودند و از آن ببعد کاملا دلیر شدند پیشرفت انگلیسها در هند و کوتاه کردن دست فرانسویان ازین کشور نه تنها باعث حسد همهٔ دول بزرگ جهان شد بلکه مدتهای مدید سیاسیت روسیه و فرانسه را نیز متوجه هندوستان کرده بود و چون راه طبیعی وصول به هندوستان از خشکی کشور ایران بود این بود که از آغاز قرن نوزدهم میلادی و قرن سیزدهم هجری کشور های اروپا و مخصوصاً آنها که آرزوی گرفتن هند را در دل داشتند توجه خاصی به ایران پیدا کردند و همین توجه بدبختی‌ها و دشواریهای جانفرسا برای ایران فراهم کرد.

ناپلئون بناپارت سردار معروف فرانسوی که در نتیجهٔ کشورستانی های شگرف در