پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۷۴۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

مانند پارسیها بود، ولی بجای تیار (کلاه نمدی) میتر[۱] بر سر داشتند (میتر کلاهی بود دراز و نوک‌تیز) فرمانده کیس‌سی‌ها آنافس پسر اتانس بود. (از کیس‌سی‌ها یا کاسّی‌ها بالاتر مکرّر ذکری شده. م.). هیرکانیها (گرگانی‌ها) اسلحه‌شان همان اسلحۀ پارسیها بود و فرماندۀ آنها مگاپان[۲] نام داشت. او بعدها والی بابل گردید.

[۳] - آسوریها خودی بر سر داشتند. این کلاه خود را از سیم‌های مسین بطرز غریبی، که نمی‌توان بیان کرد، بافته بودند. سپرها و نیزه‌ها و قمه‌های آنها شبیه این چیزهای مصری بود. علاوه بر این اسلحه، گرزی داشتند، که میخهای زیاد بآن کوبیده بودند. لباس اینها جوشنی است از کتان بافته. آسوریها را یونانیها سریانی نامند، اسم آسوری را مردمان غیر یونانی به آنها داده‌اند. [۴] - کلدانیها هم جزو آسوریها بودند. فرماندۀ هردو اتاسپس[۵] پسر آرتاخه[۶] بود. [۷] - کلاه خود باختریها خیلی شبیه کلاه خود پارسیها است. کمان آنها موافق عادات باختری از نی است و پیکان آنها کوتاه. [۸] - ساک‌ها، که سکیث‌اند (یعنی سکاها هستند) کلاههای نمدین نوک‌تیز دارند، که راست می‌ایستد. اینها شلواری در پا و اسلحه‌ای از کمان بومی و قمۀ کوتاه و تبرزینی داشتند، که موسوم به ساگاریس[۹] است (مقصود هرودوت تبریک دمه است. م.). اگرچه اینها سکیث‌های آمیرگه[۱۰] می‌باشند، ولی آنها را ساک[۱۱] نامند، چه پارسیها کلیۀ سکیث‌ها را ساک گویند (اینجای کتاب هرودوت مؤید کتیبه نقش رستم داریوش است و شاه مزبور اینها را سک (هوم‌ورک) نویسانده و آمیرگه یا، چنانکه یونانیها تلفظ می‌کردند آمورگه، یونانی‌شدۀ همین اسم است.

مساکن این سکاها را بعض محققین در ماوراء سیحون میدانند و برخی در این طرف رود مزبور (رجوع شود به نقشۀ دولت هخامنشی). فرماندۀ باختریها و ساک‌ها هیستاسب[۱۲]پسر داریوش از آتس‌سا دختر کوروش بود. [۱۳] - هندیها لباسی داشتند از پنبه، تیر و کمانی از نی و تیرهایشان به آهن نوک‌تیز منتهی می‌شد. رئیس آنها فرنازاتر[۱۴]



  1. Mitre.
  2. Megapane.
  3. Artachee.
  4. Sagaris.
  5. Otaspes.
  6. Artachee.
  7. Amyrgiens. باید در نظر داشت، که فرانسویها (ک) یونانی را به C و (گ) را به (ژ) مبدّل کرده‌اند.
  8. Sakes(Saces).
  9. Sagaris.
  10. Amyrgiens. باید در نظر داشت، که فرانسویها (ک) یونانی را به C و (گ) را به (ژ) مبدّل کرده‌اند.
  11. Sakes(Saces).
  12. Histaspes.
  13. Histaspes.
  14. Pharnazatres.