پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۳۹۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

دیگری نیز در یکی از برجهای پائین واقع و دارای هیکل خدای بزرگ است، که از زر ساخته‌اند. در پیش او یک تخت، یک میز و یک کرسی گذارده‌اند و تمامی این اشیاء، که از طلا ساخته شده، ۸۰۰ تالان وزن دارد[۱]. غیر از این اشیاء در این معبد مجسمه‌ایست از خدای بزرگ، که از طلا ساخته‌اند و دوازده آرش طول آن است[۲].

در بابل چنانکه، بالاتر گفته شد، بعد از فوت بخت النصر (۵۶۱ ق. م) در مدت شش سال سه نفر سلطنت کردند. در حدود ۵۵۵ ق. م روحانیون بابل شخصی نبونید نام را، که پسر کاهنۀ (سین)[۳] اوّل ربّ النوع بابلی‌ها در حرّان بود، به تخت نشاندند. او کسی نبود:، که بتواند بابل را در چنین موقع مهم از حریفی پرزور، مانند کوروش، نگاه دارد. نبونید میل مفرطی بآثار عتیقه داشت و کارش این بود، که استوانه‌های معابد قدیمه را بوسیلۀ حفریات بیرون آورده، بداند فلان معبد را کی و در چه زمان ساخته. بعد معابد را تعمیر و مخارج آن را بر اهالی بابل تحمیل کند. با این حال او نمی‌توانست بامور مملکتی بپردازد و از این جهت زمام امور بدست پسرش بالتزر، یا چنانکه بعضی نوشته‌اند، بالشّزر بود [۴](در توریة اسم او را بلتشصّر نوشته‌اند). مقارن این زمان نبونید کاری کرد، که قسمت بزرگ کهنۀ بابل از او روگردان شد، توضیح آنکه مجسمه‌های ارباب انواع اور، ارخ و اری‌دو را ببابل آورده پیروان ربّ النوع بزرگ بابل، بل مردوک، را از خود رنجاند و این قضیه بر دو تیرگی اهل بابل و نفاقی، که بین آنها بود افزود. اسرای بنی اسرائیل، که از زمان بخت النصر در بابل می‌زیستند، موافق پیشگوئی‌های پیغمبران خود همواره منتظر سقوط بابل و انقراض این دولت بودند و به خود نویدها داده می‌گفتند: دیگر چیزی نمانده، که این دولت ظالم سرنگون گردد. مردمانی، که از جاهای دیگر به اسارت به اینجا آمده بودند و عدّۀ آنها به هزاران می‌رسید، با بنی اسرائیل



  1. تالان بابلی تقریبا بیست من امروزی بود و تالان آت‌تیکی تقریبا نه من.
  2. هرودوت گوید، که در زمان کوروش این مجسّمه در بابل بود، داریوش اوّل خواست آن را به ایران ببرد، ولی جرئت نکرد، خشیارشا آن را از معبد مزبور حمل کرده به ایران برد.
  3. سین را در بابل ربّ النّوع ماه می‌دانستند.
  4. Balthasar,Balshazzar.