سلوکیّه، چنانکه از تاریخ پارت برمیآید، دارای دیوار محکمی بود و بقول پلین از هر طرف زمینهای حاصلخیز آن را در احاطه داشت. عدّه اعضای بلدیّه یا سنای آن بقول تاسیتوس به سیصد نفر میرسد و از متموّلین و تربیتیافتگان اهالی انتخاب میشدند (سالنامهها، کتاب ۶، بند ۴۲). در اوقات عادی این شهر باج خود را میپرداخت و شاهان اشکانی دخالتی در امور آن نداشتند، این بود، که این شهر مقام شهر آزاد را دارا بود، ولی وقتی که منازعاتی در شهر روی میداد و قشون پارتی داخل شهر میشد، حکومت پارتی لدی الاقتضاء هر تغییری را، که در تشکیلات بلدی صلاح میدانست، مجری میداشت. اگرچه در باب سایر شهرهای یونانی اطّلاعاتی نداریم، ولی میتوان گفت، که آنها هم کموبیشی مانند شهر سلوکیّه بودهاند.
راجع بروابط دولت اشکانی با شهرهای یونانی، بقدری، که از سکّهها برمیآید، باید گفت، که دولت اشکانی نظر خصومت با این شهرها نداشته، زیرا میبینیم، که شاهان مقیّدند عبارت «محب یونان [۱]» را روی سکّهها استعمال کنند. از اینجا باید استنباط کرد، که شاهان اشکانی برای جلب یونانیان این کار را میکردند، ولی این را هم باید گفت، که، اگر سیاست ملایمت و اعتدال اشکانیان نسبت به شهرهای یونانی عاقلانه بوده، وجود این شهرها در دولت پارت مضرّاتی نیز داشته، زیرا سلوکیها این شهرها را متّحدین خود میدانستند و رومیها هم، با اینکه از ملّت یونانی نبودند، در بین النهرین از وجود چنین شهرها در موقع جنگ استفاده میکردند (دیوکاسّیوس، کتاب ۴۰، بند ۱۳-آپپیان، کتاب پارت، صفحه ۱۳۶).
ترتیبات سلطنتی
دیودور سیسیلی گوید (در قطعهای از کتاب ۳۳) ، که مهرداد اوّل، پس از اینکه تسخیر ممالک را به انجام رساند، بهترین قوانین ملل تابعۀ خود را جمع کرده در پارت داخل کرد. مقصود از قوانین باید عادات باشد، زیرا یونانیها عادات را در غالب موارد چنین نامند. از اینجا باید چنین استنباط کرد، که دولت پارت، پس از اینکه دارای ممالک وسیعی گردید،
________________________________________
- ↑ Phil-Hellene.