یونان و نیز دولت اپیر در زمان پیرّوس. بنابراین میتوان گفت، که بر خرابههای امپراطوری اسکندر علاوه بر سه دولت درجه اوّل مذکور، یک سلسله دولتهای درجه دوّم تشکیل شده بود، که مانند زنجیری از آذربایجان تا دریای آدریاتیک امتداد مییافتند. در بعض دولتهائی، که در آسیای صغیر تشکیل شده بود، نفوذ ایران پایدار بود، مثلاً در کاپادوکیّه یک خانواده بزرگ ایرانی حکومت میکرد و پادشاهان دولت پنت نسب خودشان را به شاهان هخامنشی میرسانیدند. در این باب سخن در پیش است.
کارهای دیگر آنتیوخوس اوّل
آنتیوخوس اوّل (سوتر) تقریبا تمام اوقات خود را صرف نگاهداری ممالک وسیعهاش کرد و این کاری بود بس مشکل، چه آسیای صغیر از مرکز حکمرانی دور بود و بین سوریّه و ایران مسافتهای زیاد وجود داشت. آنتیوخوس ۱۹ سال در جنگ و جدال با ممالک تابعه، یعنی شهرهای یونانی آسیای صغیر و بیتینیّه و پرگام گذرانید، گه مغلوب گشت و گاهی غالب، ولی رویهمرفته وحدت دولت سلوکی را حفظ کرد. زمان سلطنت این پادشاه را در آسیای غربی و بطلمیوس لاگس را در مصر، عصر طلائی استیلای عنصر یونانی بر مشرق قدیم میدانند و گویند، که در تحت تأثیر این عنصر، برس کلدانی [۱]، از روی مدارکی، که بخطّ میخی بوده، تاریخ کلده را نوشت (این کتاب چنانکه در صفحه ۷۶ این تألیف گفته شد، مفقود گشته و اکنون فقط اوراقی از آن در دست است، پائینتر بیاید، که بعضی او را ایرانی میدانند نه کلدانی و گویند، که برس مصحّف فیروز است. م.).
ترجمه توریة را بزبان یونانی، نیز بعضی باین زمان نسبت میدهند و گویند بتوسط یهودیهای مصر انجام شده. آنتیوخوس اوّل در اواخر عمر خود با مصر جنگید (۲۷۴ ق. م). در ابتداء بطلمیوس موفق بود، ولی وقتی که آنتیگون گوناتاس پسر دمتریوس و برادر زن آنتیوخوس داخل جنگ شد، مصریها در جزیرۀ گس شکست خوردند.
________________________________________
- ↑ Berose.