برگه:Tarikh-e-Sistan Bahar.pdf/۵۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.
–۱۹–

بود، و فیروز مولی‌الحُصَین بن ابی ابحر العنبری[۱] از سیستان بود که بر حجّاج همی حرب کرد، و اندر یکروز حجّاج علامت خویش بر[۲] هفتاد مرد کرد و بداد، از بزرگان لشگر خویش، [ و فیروز ] همه را بکشت. آخر بانگ کرد که کَم حَجّاجُکُم، چند حجٌاج است شما را؟ حجاج منادی کرد که هر که سر او پیش من آرد او را ده هزار درم بدهم، و یزیدِ مُهلّب را گفت تَقَدَّم وَ لَکَ عَشَرَةَ آلافَ دِرهَمٍ. پیش رو و ترا ده هزار درم، جواب داد اَنتَ تَقَدَّم وَ لَکَ عِشرونَ اَلفَ دِرهَمٍ فاَناَ هُوَ رَأسٌ[۳] واحِد گفت تو پیش رو، ترا بیست هزار درم که من سر بیش یکی ندارم، فیروز بشنید، اندر لشکر خویش منادی کرد که هر که سر حجّاج پیش من آرد صدهزار درم بدهم، و آنروز حربی هولناک کردند، آخر حجّاج بهزیمت بازگشت،[۴] این فیروز با عالمی که بود، بدین دلاوری بود و زهیر نعیم، و عفّان بن محمٌد، و عثمان عفّان، و ابو حاتم السجستانی و سلیمان بن الشعث، و عثمان بن العبد، و [ابو داود[۵]] و ابوبکر بن ابی داود،[۵] و ابو-


  1. کذا و الصحیح «الحر العنبری من بنی العنبر بن عمرو بن تمیم» ( بلادزی ص ۴۰۳) و ابو العباس مبرد در کتاب کامل گوید: «فیروز حصمین [بضم حا و فتح صاد بر وزن حسین] مردی از خاندانهای مشهور و کریم و بزرگ ایران بوده و پس از آنکه اسلام آورد خویش را بحُصَین بن عبدالله العنبری که از بنی العنبر بن عمرو بن تمیم بود، منسوب ساخت..... فیروز حصین مردی شجاع و جواد و نبیل و خوبصورت و بلند آواز بود... الخ» و شرحی در فضایل فیروز و حربهای وی در رکاب مهلب و ابن اشعث ذکر کرده است (رک - کامل مبرد خطی نگارنده ص ۲۲۰ پ) کامل التواریخ کنیه فیروز را ابوعثمان نوشته (ج ۴ ص ۷ - ۱۸۸) و عاقبت بدست حجاج یوسف بقتل رسید.
  2. بر، بمعنی «با» یعنی علامت و علم خود را با هفتاد مرد کرد - یعنی همراه کرد و در این کتاب «بر» باینمعنی مکرر در مکرر استعمال شده است.
  3. کذا... ذوراس؟
  4. در حاشیه شعر: گریزی بهنگام... الخ.
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ ر ک معجم البلدان ج ۶ ص ۴۰ - و ابن خلکان چاپ مصر ج ۱ ص ۳۰۲ (وهو ابو داود سلیمان ابن الاشعث بن اسحق بن بشیر بن شداد بن عمرو بن عمران الأزدی السجستانی «۲۰۲-۲۷۵» وولده ابو بکر عبدالله). و نیز محتمل است سلیمان بن الشعث در دو نام پیش از این همین ابو داود سلیمان بن اشعث باشد؟