می کند . اینصور تنظیم کننده تصورات ومفهومات مختلف غیر مر تبط ذهن می باشند ووسيله توحيد فكر وشرط وماية علم انسانند ، و البته برای اینکه انسان بتواند علم پیدا کند ضرورت دارند ، زیرا که عقل انسان همواره جویای وحدت است و تا به امور مختلف وحـدت ندهد نمی تواند از آنها ادراك روشن داشته باشد اما اینکه این معقولات با حقیقت واقع مطابق باشند یا نباشند، مسئله دیگری است که عقل نظری از حل آن عاجز است .
بہرہ پنجم-عاحصل کتاب نقادی عقل مطلق
اگر میخواستیم کتاب نقادي عقل مطلق نظـری را به درستی بشناسانیم ، می بایست این فصل را چندین برابر کنیم ، واین مختصر گنجایش آنرا ندارد ، بنابراین بسیاری از مباحث را که ضرورت تام ندارد ترك كرديم، مسائل مهم را هم تا می توانستیم فشردیم ، در بیان مطلب هم از پیروی تام كانت چشم پوشیده به صورتی در آوردیم که برای کسانی که هیچ از آن سابقه ندار ندقابل فهم باشد. اينك ماحصل آن کتاب را خلاصه کرده ختم می کنیم و به بیان اصول مطالب کتابهای ديگر كانت مي پردازيم.
مسئله ای که از آغاز کتاب نقادی عقل مطلق نظری طرح شداین بود ، که علم برای انسان چگونه حاصل میشود ؟ و به معلومات تا چه اندازه می توان اطمینان داشت ؟ و فلسفه تا کجا می تواند محل. اعتماد باشد ؟
جواب این سوالات داده شد ، و معلوم گردید که ذهن انسان به قوه دارد ، حس و فهم و عقل ، و این سه قوه در مراحل مختلف هر كدام يك اندازه عمل توحیدی دارند . در مرحله اول حس به وسيلة تأثيرات مختلفی که از خارج به او می رسد وجدانياتی پیدا می کند و آنها را به منزله مواد تلقی کرده صورت زمان و مکان به