پرش به محتوا

برگه:Jalal al ahmad - khdmat va khyanat v1.pdf/۱۷۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

زادگاه‌های روشنفکری
۱۷۵
 

مانده است. این متنی که «حکومت» هر چهار صباح يك بار به نفع خود تفسیر و توجیه و تعویضش می کند. این متنی که حتی وقتی ترجمه می شد کهنه بود.

به این ترتیب اشرافیت، اسم عوض کرده و به حکومت کودتا رضا داده، همچنان مصدر کارها می ماند. همچنانکه پیش از آن نیز مصدر کارها بود. برای اینکه بتوان درین قضیه مختصری کنجکاوی کرد مراجعه می کنیم به مطبوعات موجود همین اواخر:

«آقای تقی زاده در کتاب تاریخ مجلس ایران نوشته اند: خدمات مجلس اول و دوم یکی این بود که نفوذ شاهزادگان و امرای مقتدر محلی را کم کرد. بنده که کرمانی هستم و در تاریخ قاجاریه کرمان کنجکاوی هایی کرده ام چندی قبل مشغول خواندن یادداشت های ناظم الاسلام کرمانی بودم. متوجه شدم این مرد ساده دل با کمال صراحت در باب انتخابات دوره اول کرمان چنین می نویسد . . .» اینها را باستانی پاریزی می نویسد[۱]. و بعد متن تلگرافی را که حاکی از دخالت امرا و شاهزادگان و اشراف در انتخابات است می آورد؛ و بعد اسامی ۲۷ خاندان کرمانی را که در طول تاریخ مشروطیت از کرمان به عنوان نماینده به مجلس شورا آورده اند بدقت فهرست می کند و نشان می دهد که نزدیک به تمام آنها از اشراف و شاهزادگانند. و بعد اینطور می نویسد: «بنابراین می شود گفت که در دوران شصت ساله مشروطیت کرمان جز چند دوره ای که امثال شيخ يحيى و بحر العلوم و هاشمی و دکتر بقایی و مهندس رضوی


  1. نقل شد از مقاله او به عنوان «آخرین مقاومت استبداد» در مجله «بامشاد» شماره ۱۵ تا ۲۲ مرداد ۱۳۴۷.