پرش به محتوا

برگه:مجمع التواریخ میرزا محمدخلیل.pdf/۵۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

تا هشت هزار تومان راضی شده بود که بدهد و سابق بر آن نیز از روز وصول آنها ببندر کنگ تا آن‌وقت قریب به پنج شش هزار تومان بدفعات عاید ایشان شده بود.

چون این تکلیفی بود ما لا یطاق و لطف علیخان از عهدۀ ادای آن نمی‌توانست برآمد شبی از شبها بدون رخصت بر جهازات خود سوار شده و لنگر کشیده از میان بدر رفتند و لطف علیخان چند وقت دیگر در بندر کنگ به بعضی از تدابیر سست و فکرهای نادرست اوقات را گذرانید و هر دم فکری و هر لحظه خیالی می‌کرد و باز آن را موقوف می‌نمود تا آنکه رأی بر آن قرار گرفت که بتوسط شیخ محمد بن ماجد شیخ الاسلام بحرین۱و میرزا نور اللّه فراهانی۲ که در آن زمان ضابط عشور و خروج بنادر بود و از طرف امام عمانی محمد بن برد و محمد بن جساس که هر دو از تجار عمدۀ شهر جلفار و کل اختیار امور سیف بن سلطان بودند بنای صلح گذاشته شود باین نحو که مبلغ پنج‌هزار تومان لطف علیخان به وکلای سیف بن سلطان بدهد و ایشان دست از جزیرۀ بحرین و قلعۀ قشم و قلعۀ لارک بردارند و شیخ محمد بن ماجد چون متمول و مال‌دار بود و ارکان دولت سیف بن سلطان او را محل اعتماد می‌دانستند به ضمانت او اکتفا نموده اماکن مذکوره را خالی نمودند و بتصرف وکلای لطف علیخان دادند و آنچه از حقیقت حالات لطف علیخان معلوم گردید مردی بود در کمال جبن و سوء تدبیر و کثرت غرور و شدت غضب و طیش چنانکه در وقتی که او در بندر کنگ و حوالی لار بود بلوچان مکرانی با جمعیت و ازدحام آمده تا هشت نه فرسخی لشکر او تاخت و تاراج و غارت و اسیر بی‌نهایت نموده روانۀ ملک خود گردیدند و از او با وجود داشتن سی چهل هزار

________________________________________

[۱]

[۲]

  1. (۱) شیخ محمد بن ماجد شیخ الاسلام از اجلۀ علماء و محدثین و فقهاء بوده تآلیف بسیار دارد از جمله تعلیقه بر فقیه و کافی و تهذیب و استبصار و وافیۀ فاضل تونی نوشته اعقاب او در شیراز و بحرین اهل علم و فضائل هستند. (شهاب الدین الحسینی النجفی)
  2. (۲) میر نور اللّه فراهانی از سلسلۀ مرحوم قائم مقام می‌باشد و او برادر میر هدایة اللّه و میر روح اللّه است، نسب مرحوم قائم مقام بمیر روح اللّه منتهی می‌شود. (شهاب الدین الحسینی النجفی)