برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۸۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تبعید علماء اعلام

در حضور شاه

بر حسب تمایل و احضار مرحوم سلطان احمدشاه راجع بواقعات بین‌النهرین و تبعید علماء چند نفر از آقایان علما مرکز تدریجاً بحضور شاه رفته و در این مورد وارد مذاکره گردیدند. از طرف سلطان احمدشاه نیز نسبت باین وقایع اظهار همدردی و تأثر شد و ضمناً آقایان علمای اعلام را بمراحم مخصوص شاهانه و اقدامات مجدانه هیئت دولت امیدوار ساخته نسبت به آقایان مزبور مرحمت و محبت فوق‌العاده‌ای ابراز داشت.

ملاقات در دربار

روز ۱۵ سرطان ۱۳۰۲ خورشیدی نیز آقای ظهیرالاسلام که از بزرگان و محترمین علمای تهران بود و از لحاظ انتساب بخانواده سلطنتی هم مورد احترام بود باتفاق چند نفر دیگر از آقایان علماء تدریجاً در دربار حاضر شده با رئیس‌الوزراء در مورد وقایع بین‌النهرین وارد مذاکره گردیدند و در خصوص ورود آقایان علماء از بین‌النهرین بکرمانشاهان نیز مذاکراتی بعمل آورده قرار شد که هیئت دولت هم اقدامات مؤثری بنماید.

اقدامات دولت

دولت نیز در خصوص این پیش‌آمد اقدامات خود را ادامه داد و بوزارت خارجه دستور داد که بنمایندهٔ خود در لندن و بین‌النهرین تعلیمات لازمه برای مذاکرات با مقامات مربوطه صادر کند.

اقدامات تجار

از طرف تجار و اصناف نیز در مورد این پیش‌آمد اقدامات و عملیاتی بعمل آمد و در اتحادیه تجار هم مذاکراتی جریان و تصمیماتی اتخاذ شد که بهیئت دولت بیشنهاد نمایند که در صورتی که رفع توهینات وارده نشود از آقایان خواستار گردند که امتعهٔ همسایهٔ جنوبی را تحریم نمایند.

دستورات راجع بحفظ انتظامات شهری

چون بواسطه انتشار خبر تبعید علما اجتماعات زیادی در شهر تشکیل شده بود که اگر توجهی نشود انقلابی در بگیرد. بنابراین از طرف هیئت دولت بادارهٔ شهربانی تعلیمات و دستورات مقتضی داده شد که با نهایت مراقبت و مواظبت انتظام شهر


۳۵۸