برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۸۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تاریخ احزاب سیاسی ایران

شاهزاده عضدالسلطان عموی سلطان احمد شاه و حکیم‌الدوله وزیر فرهنک از طرف هیئت دولت بعنوان نمایندگی برای پذیرائی و تبریک ورود و احترامات لازمه بکرمانشاه حرکت نمایند و وجهی هم از طرف وزارت دربار در اختیار این دو نفر گذارده شد که بخرج برسانند.

همچنین از طرف علماء مقیم تهران نیز قرار شد یکنفر بعنوان نمایندگی از طرف علماء ایران و تهران به معیت این دو نفر بطرف کرمانشاه حرکت نماید.

شاهزاده عضدالسلطان و حکیم‌الدوله عصر روز ۱۹ سرطان در هیئت وزراء حضور بهمرسانیده و با رئیس‌الوزراء ملاقات کرده و ابلاغی که از طرف احمد شاه صادر شده بود بنظر رئیس‌الوزراء رسانیده پس از اخذ تعلیمات لازم و دستور اجرای پذیرائی و مراسم احترامات خداحافظی کرده بطرف کرمانشاه حرکت کردند.

تلگرافات علماء

بسم‌اله الرحمن الرحیم

مقام آقای مصدق‌السلطنه وزیر امور خارجه دامت شوکته

تلگراف محترم که کاشف از احساسات اسلام‌پرستانه و تاثیر قلبی از این پیش آمد بود بر مراتب امتنان و امیدواری افزوده همواره دوام تایید و حسن موفقیت وجود اشرف را در حفظ نوامیس اسلام و اداء وظایف مقامیه خواستاریم انشاءاللّه تعالی
الاحقر ابوالحسن موسوی اصفهانی ـ الاحقر محمدحسین الغروی نائینی.

انقلاب داخلی در بین‌النهرین

پس از تبعید آقایان علماء جنبشهائی نیز در بین‌النهرین بر علیه حکومت آغاز گردید و اهالی نسبت باین عملیات تظاهراتی نموده احساساتی بروز دادند بطوریکه از طرف عشایر عرب جنبش‌هائی بعمل آمد و متعرض حکومت بین‌النهرین شدند و دولت ناگزیر گردید با آنها به مبارزه پردازد.

اقدامات دولت:

براثر مذاکرات دولت ایران با حکومت عراق و مقامات انگلیسی در خصوص تبعید آقایان علماء توافق نظر حاصل شد که آقایان مزبور بعتبات مراجعت نمایند ولی مشروط بر اینکه دیگر آقایان علماء در امور سیاسی مداخله ننمایند همچنین نسبت به مراجعت خالصی از حجاز بایران مرافقت حاصل گردید.

۳۵۷