برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۱).pdf/۸۶

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
۷۶

چه اجناس میتوان گرفت. آقای سرتیپ مجاز است که با ایران معاهده‌ای تجارتی در زمینه معاهدات سال ۱۷۰۸ (مطابق ۱۱۲۰ هجری) و ۱۷۱۵ (مطابق ۱۱۲۷ هجری) ببندد. با ایل دوفرانس[۱] نیز باید در مکاتبه باشد و سعی کند که بازار تجارت آن رواج یابد. بشکلی که این جزیره در طریق تجارتی فرانسه با خلیج فارس نخستین لنگرگاه شود.

محل امضای ناپلئون[۲]

هنوز جنرال گاردان نصف راه مسافرت خود را نپیموده بود که بین فرانسه و روس جنگ در گرفت و قشون روس شکست خورد و در نتیجه روابط ما بین ناپلئون و الکساندر اصلاح شد. این جنگ یکی از جنگهای معروف ناپلئون میباشد که موسوم بجنگ ایلو[۳] شد و معاهده‌ای بین دو امپراطور منعقد گردید که معروف بمعاهده تیلسیت[۴] میباشد. من بعدها در باب این معاهده بیشتر صحبت خواهم نمود. در این جا فقط اشاره‌ای نموده و رد میشوم.

اولین ملاقات و برخورد این دو امپراطور خیلی صمیمانه بوده، در این ملاقات که در وسط رودخانه معروف نیمن[۵] واقع شد تمام اختلافات بین دولتین روس و فرانسه بر طرف گردید و تمام مسائل مهمه آن روز بین دو امپراطور دوستانه حل و عقد شد و در ظاهر هر دو امپراطور نیات صلح‌طلبانه خودشانرا اعلام نمودند. ناپلئن واسطه صلح بین روس و عثمانی شد. امپراطور روس واسطه صلح بین فرانسه و انگلستان گردید و بعالمیان چنین وانمود کردند که پس از این دیگر صلح و صفا بین دول اروپا ثابت و برقرار خواهد گردید.

اما راجع به موضوع ایران در ظاهر چیزی گفته نشد ولی در باطن طبق

  1. Ile de France.
  2. مأموریت ژنرال گاردان در ایران، از انتشارات ادارهٔ شورای نظام (صفحه ۲۱-۴۷) در کتاب موسوم به: - (En Asie Centrale, Par Napoléon Ney - در آسیای مرکزی تألیف ناپلئون نی) در خاتمه این کتاب نیز سواد دستور ناپلئون به گاردان مندرج است (پاریس ۱۸۸۸)
  3. Eylou
  4. Tilsit
  5. Niemen