برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۱).pdf/۸۵

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
۷۵

مایل باشد و سرتیپ گاردان هم بعد از اطلاع کامل بر احوال مملکت صلاح ببیند که چهار یا پنج گردان و دو یا سه آتش‌بار توپخانه جهت کمک قشون ایران بفرستد سرتیپ گاردان میتواند با آن موافقت نماید و اعلیحضرت نیز آنرا قبول خواهند داشت.

البته وزیر مختار فوق‌العاده فرانسه از اوضاع کاملا مسبوق است و میداند که فقط بوسیله کمال دقت در حفظ اسرار و تهیه معلومات دقیق در باب لنگرگاههای کشتی‌ها است که فرستادن سفاین جنگی و کمک دادن بایران ممکن میشود. در صورتیکه خیال فرستادن ۲۰۰۰۰ سپاهی فرانسوی به ایران قوت بگیرد لازم است قبلا معلوم شود که ایران تا چه حد میتواند مدد همراه این قشون نماید، مخصوصاً چنانکه در فوق نیز گفته شد محل لنگر انداختن کشتیها و راههائی که باید طی شود و سیورسات و آب لازم را باید بخوبی معین نمود و فصلی را که از فصول دیگر برای سفر خشکی مناسب تر است قید کرد.

مأموریت سرتیپ گاردان بانجام این اوامر خاتمه نمی‌یابد بلکه باید شخص او با قبیلهٔ ماهراتا مربوط شود و با علی حد امکان اطلاع بدست بیاورد که در صورت حمله بهند چه مددها ممکن است در آنز سرزمین بما برسد.

اوضاع این شبه جزیره بقدری در عرض این ده سال اخیر تغییر یافته که حال امروزهٔ آن بر مردم اروپا تقریباً پوشیده است. البته هر نوع اطلاعاتی که در این خصوص جمع‌آوری و هر قسم ارتباطی که حاصل شود بی‌نهایت مفید است.

در مرحله آخر سرتیپ گاردان نباید فراموش کند که منظور عمدهٔ ما عقد اتحاد مثلثی است بین فرانسه و باب عالی و ایران و باز کردن راهی بهندوستان و تحصیل متحدینی بر ضد روسیه. اگر در اجرای این منظور اخیر ممکن میشد بحدود مغولستان نیز دست‌اندازی کرد بسیار خوب بود. چه در این صورت روسیه گرفتار سرحدات خود میگردید و ما دیر یا زود ثمرهٔ اقداماتی را که مشغول زمینه‌سازی آن هستیم در اروپا بر میداشتیم.

آقای سرتیپ گاردان باید تحقیق کند که ایران برای تجارت ما چه موادی فراهم دارد و از مصنوعات ما چه متاعهائی در آنجا بفروش میرود و در عوض از آنها