پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۹۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الخا
اخوت
 


ظهیرالدوله در قضایای بمباردمان مجلس و فتنه مستبدین صدمات زیا د متحمل شد و خانه اش بدست اشرار غارت گردید . فهرست مندرجات شماره ۸ سال اول که در اول بهمن ۱۳۰۷ منتشر شده از این قرار است: مجمع الاطوار . حقیقت خلق ، تغییر اخلاق محال نیست . غزل اثر طبع امین السلطان بیریا . قسمت اقتصادي بقلم ع . کار دوش حقیقت مستور است .

مجله اخوت مدت یکسال یعنی ۱۲ شماره منتشر گردیده و تعطیل شده است مخفی نماند که طبق فهرست ضمیمه شماره ۷ و ۸ سال دوم مجله تعلیم و تربیت امتیاز این مجله بنام حاج میرزا عبدالله در تاریخ ٤ شهریور ١٣٠٤ شمسی از تصویب شورای عالى فرهنك گذشته ولی معلوم نیست بچه علتی انتشار آن تا خرداد ۱۳۰۷ بتا خیر افتاده است .

در باره انتخاب کلمه ( اخوت ) برای نام مجله باید در نظر داشت که اختیار این نام بمناسبت ( انجمن اخوت ) بوده که مرحوم ظهیرالدوله عضویت آنرا داشته است تفصیل پیدایش انجمن اخوت در طهران از این قرار است که در دوره تاريك استبداد ناصری مرحوم حاج میرزا حسن صفی علیشاه مولف تفسیر منظوم قرآن مجید و بعضى تالیفات ادبی دیگر ، بعنوان ترویج اصول عرفان ؛ محفل محتبی در پایتخت تا سپس کرد و عده از منورین را گرد خود جمع نموده بعداظهیرالدوله صفی علیشاه نیز عضویت آن را پذیرفت و در نتیجه ( انجمن اخوت ) تاسیس گردید . اعضای این انجمن برای بین بردن خرافات و اصول استبداد خدمات گرانبهائی نموده و بعلت دشمنی با همین انجمن بود که بامر محمد علیشاه خانه ظهیرالدوله را بتوپ بستند و سربازان سیلاخوری و مامقانیها آنجا را غارت کردند.

ظاهرا انجمن اخوت قدیمترین انجمنی بوده که در طهران تشکیل گردیده و تاسیس آنرا بسال ۱۳۱۷ قمری میرسانند . ظهیرالدوله در ترویج انجمن اقدامات مجدا نه کوششهای بسیار نمود و پس از خرابی محل انجمن بدستور محمد علیشاه در شعبان ۱۳۲۷ قمری ؛ بر روی خرابه های آن محل ، شب نشینی و یا گاردن پارتی باشکوهی ينفع آسیب دیدگان حوادث مشروطیت ، برپا داشت و جمع زیادی با خرید بلیط های ورودی بانجمن كمك نمودند . مرحوم ظهیرالدوله جانشین مرحوم صفی علیشاه و از خانواده درجه اول ایل قاجار و در سال ۱۲۷۹ قمری متولد و بعد از ظهر شنبه ۲۲ ذیقعده ۱۳١٤ شمسی بمرض سکته دار فانی را بدرود و در یکی از نقاط شمیران تهران مجاور امام زاده قاسم او را دفن کردند . فقید مبرور چند سفر بحکومتهای عمده نامزد گردید و چون پس از خرابی عمارت مسکونی و غارت اثاثیه او در استبداد صغیر دیگر موفق بتدارك اسباب و خانه نگردید لذا در هر مورد با يك كيف و يك نوكر با ساده ترین طرزی بمحل حکمرانی رفته و حکومت میکرد .