پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۹۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الخا
اخوت
 

محیط آنرا مسموم ساخته است. بر افراد فضلای این کشور) خاصه در این ایامی که علائم و آثار خوشبختی از گوشه و کنار پدیدار گردیده ) لازم و واجب است که با مواعظ حسنه و نصایح سودمند جهال قوم را از خواب غفلت بیدار ساخته و با وضاع عالم آشنا نموده از مفاسد بی‌علمی و نادانی آگاه کرده از مضار رذایل وفساد اخلاق مطلع سازد.

در تعقیب این نظریه ( مجله اخوت ) قدم بعرصه حیات نهاده و در میدان مجاهدت جلوه‌گر شده علم بیداری ملت را باحتزاز آورده با مساعی جمیله عده از اشخاص ایران دوست انسانیت خواه ترقی طلب خود را حاضر و آماده ساخته؛ از نویسندگان مشهور ایران و فضلا و ادبای کشور کیان استمداد فکری و قلمی نموده با عزمی متین و اراده آهنین برای امحاء فساد اخلاق و عادات رذیله ترویج ملکات فاضله و رسوم و آدات حسنه و بعبارت اخرى برای تهیه لوازم ترقی تمدن و وسایل تشدید اساس تدین جدیت و فعالیت بخرج خواهد داد و خصائل و فضائل آدمیت را با بیاناتی فصیح و عباراتی شیرین و سلیس تشریح نموده در معرض افکار عمومی خواهد نهاد در خاتمه از دانشمندان منورالفکر مملکت از هر حزب و جمعیت و فرقه که هستند‌امیدوار بمساعدت مادی و معنوی بوده و برای نیل بآمال قبیله از حضرت عزت جلت عظمته موفقیت تامه را مسئلت می‌نمائیم ه و به نستعین وعلیه التكلان. (م. فرهبور)

چنانکه خوانندگان در این مقاله ملاحظه می‌فرمایند و ما نیز سابقا اشاره کردیم بیشتر منظور از تأسیس مجله اخوت نشر مطالب اخلاقی و مواعظ عرفانی است. فهرست مندرجات شماره اول نیز موید این دعوی است: از رموز و اسرار عرفانی. (این مقاله راجع باسم جلاله یعنی الله است که بعقیده نویسنده آن آقای. س عبد الكریم ، غیرت از اسرار و رموز عرفانی است ) قسمت اجتماعی بقلم. ع. احتشام اولیائی. اخوت و برادری بقلم. ص. وحدت. آكل وماكول ( شعر ) اثر طبع غیرت. چند شعر تحت عنوان ( قسمت ادبی ) اتر طبع حسین پاشا خان شایقعی که از ندما و معاصرین ظهیرالدوله بوده است. اشعاریکه از ظهیرالدوله در شماره اول و شماره‌های دیگر مجله اخوت طبع‌منده از کتاب (واردات) آنمرحوم است. کتاب واردات با این اشعار شروع می‌شود:

خوشم آمد بدین وزن آنچه مطلب
بشد‌ وارد بفکرم روز یا شب
 
ابا تاریخ روز و ماه و سالش
کنم جمع و فتادم در خیالش
 
نمودم جمع واسمش (واردات) است
خیالی نیست جمله شاهدات است
 
اگر با دقت و فرصت بخوانی
سلیقه اعتقادم را بدانی
 

مرحوم ظهیرالدوله از عرفا و شاهزادگان معروف و در طهران دارای خانقاهی برای دراویش بوده و اکنون نیز خیابانی در طهران بنام وی ( صفی علیشاه ) مشهور است.