پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۶۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده التا
اتحاد اخوت؛ اتحاد اسلام
 

که در افغانستان بمدیری ( برهان الدین ) بطور هفتگی نشر شده شماره ۴٣ سال دوم آن در ۸ صفحه بقطع وزیری با چاپ سنگی و کاغذی مرغوب در تاریخ چهار شنبه ۲۸ میزان ۱۳۱۰ شمسی مطابق ۹ جمادی الثانی ۱۳۵۰ قمری از طبع خارج گردید. است. محل اداره: خان آباد قطعن و قیمت اشتراك آن سالانه و ششماهه بترتیب از این قرار است؟

ولایات قطفن و بدخشان ۱۵ افغانی و ۳ افغانی، داخله ١۶ افغانی و ۳ و نیم افغانی: خارجه ۱۸ افغانی و ۴ و نیم افغانی. تك شماره ۱۰ پول

مندرجات روزنامه عبارت است از مقالات گوناگون، به فارسی غیر خالص و اخبار افغانستان و حوادث خارجه برای اطلاع از سبك فارسی‌نویسی روز نامه چند سطر از یکی از مقالات نسبتاً روان آنرا ذیلا نقل می‌کنیم؛ این مقاله تحت عنوان ( قدر از سوانح خلیفه عبدالملك بن مروان ) می‌باشد:

« ظاهر است که برای ترقیات اجتماعی و انفرادی تخلق باخلاق حمیده و تقلید بعادات برگزیده قدما خلفاء اهل اسلام علت کافی شمرده می‌شوند لهذا ما آیند عزم دارم در بعضی ستونات جریده اتحاد از سوانح برخی خلفا نشر نمایم، انشاء الله تعالی اما این منقولات ما بطور منتخبات و مختصرات خواهند بود چه نقل و اشاعه تاریخ مذكور كماهو بالتفصیل با ضیقت صحایف جریده اجازه و مصلحت نمی‌دهد من الله التوفیق ابن ابی عایشه رحمة الله علیه فرموده که چون... »

(۲۳) اتحاد اخوت

روزنامه اتحاد اخوت در تهران در سال ۱۳۰۴ شمسی بطور هفتگی منتشر شده است. امتیاز این روزنامه بمدیری ) میرزا حسینخان اخوت ) در تا ریخ ۶ خرداد ۱۳۰۴ شمسی از تصویب شورایعالی فرهنگ گذشته است.

(٢۴) اتحاد اسلام

روزنامه اتحاد اسلام را در اوائل سال ١٣٣۴ قمری آقای پرتو شیرازی در شیراز منتشر ساخته است.

میرزا حسینخان پر تو مدیر روزنامه اتحاد اسلام؛ از احرار و آزادیخوان شیراز بوده و در کتاب فارس وجنك بین‌الملل (ص ۱۱۹ ) نام وی در زمره آزادیخواهان ذکر شده است.

و نیز در کتاب مذکور صفحات ( ۲۸۸ و ۲۸۹ ) دو مقاله بعنوان حوادث شهری از روزنامه اتحاد اسلام یکی شماره دوم مورخ ۲۷ الاول و دیگری ربیع شماره ۴ مورخ ۱۲ ربیع الثانی ١٣٣۴ قمری نقل نموده است در همین کتاب قسمتی از شرح حال پرتو را بدین طریق ذکر کرده است.