پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۳۶۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الياء
ایران نو
 


«عصر پنجشنبه اول ماه شعبان اخطاری از طرف نظمیه آورده شد که بر حسب تصویب هیئت وزراء چون در نمره ۱۰۲ ایران نو عبارات مندرجه آن بکلی برضد اقدامات و مقاصد هیئت دولت بوده لذا اخطار می‌شود که روزنامه بحكم اولیاء دولت از امروز توقیف می‌شود ولی پس از آن حکمی صادر شده که برحسب تصویب هیئت محترم وزراء روزنامه از توقیف خارج شده و مقرر دارید طبع و نشر شود و اکنون شماره ۱۰۳ و ١٠۴ پس از یکهفته مجدداً با هم منتشر می‌شود » شماره ١٠٣ و ١٠۴ در تاریخ سه شنبه ۱۳ شعبان مطابق ١۶ اسد ۱۳۲۹ قمری، در مطبعه سربی (تهران خیابان ناصریه. مطبعه دولتی نمره یك) طبع و منتشر شده مندرجات آن بیشتر راجع باوضاع مشروطیت و فرار محمد علیشاه است.

از این شماره دیگر اسم ( م. ابو الضیاء ) که در انتهای صفحه چهارم نوشته می‌شد نیست و فقط ( مدیر مسئول آقا سید مهدی افجه ) معرفی شده است سید محمد شبستری ( مدیر و صاحب امتیاز روزنامه ) ملقب به ابو الضیاء همان کسیست که مدتی روزنامه الحدید و مجاهد را در تبریز منتشر می‌نمود و ما سا بقا در ذیل روزنامه الحدید شرح احوال او را یاد‌آور شدیم. و نیز شرح احوال سید مهدی امجه‌ای را که مدیر مسئول معرفی شده در ذیل روزنامه ) ایران نوین ) نوشته‌ایم خوانندگان بدانجا مراجعه فرمایند.

از شماره اول سال دوم علاوه بر (م. ابو الضیاء) که صاحب امتیاز و (سید مهدی افجه‌زاده) که مدیر مسئول روزنامه بوده، نام ( م. ا. رسول‌زاده) نیز بعنوان سردبیر در عنوان روزنامه درج است.

محمد‌امین رسول‌زاده - این شخص که مدتی سر دبیر روزنامه ایران نو بوده از مسلمانان قفقاز است که در تاریخ مشروطیت ایران عامل مؤثری بشمار می‌ رفته و برای بیداری ایرانیان خدمات مهمی کرده است. وی در باکو از یگخاندان علم بدنیا آمد و پس از تحصیلات معلومات زمان هنگام انقلاب گیلان از طرف کمیته اجتماعیون عامیون مامور نظارت انقلاب گیلان شد. محمد‌امین از گیلان همراه مجاهدین بطهران آمد و در این شهر وارد حزب دموکرات گردید و بزودی با نوشتن روزنامه ایران نو که امتیازش با ابوالضیاء آزادیخواه افراطی معروف بود انظار کلیه مشروطه خواهانرا بخود جلب نمود وی بخصوص در این روزنامه مقالات تندی حمله بدستگاه استبداد و بدولت روس که از آن دستگاه پشتیبانی می‌ کرد می‌نمود. تندی مقالات و افکار او سبب رنجش کهنه پرستان و آرزو‌مندان تجدید رژیم گذشته گردید و سبب که پس از سقوط کابینه دموکرات مستوفی