پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۳۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الياء
ایران
 

آنکه روزنامه ایران از سال ۱۳۰۲ شمسی یومیه شد و همه روزه مرتباً منتشر گردید تشکیلات اداری آن نیز توسعه یافت و روزنامه دارای هیئت تحر یر به و مخبر بن متعدد گردید بقسمیکه روزنامه ایران دارای اداره وسیعی گشت . مرحوم آ شیخ یحیی کاشانی تا هنگام وفات که شب دو شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۰۸ شمسی بو در پاست هیئت تحریریه روزنامه را داشت و پس از آنکه از سال ١٣٠٤ روزنامه درشش صفحه منتشر گشت و از ۱۳۰۵ شمسی روز نامه مصور شد، از ۱۳۰٦ شمسی مدیریت روز نامه بعهده آقای اتحاد واگذار گردید بدین قسم که آقای رهنما صاحب امتیاز و . آقای اتحاد مدیر روزنامه بشمار میرفت و ما در ذیل روزنامه امید از ایشان گفتگو نموده و تصویرشان را بچاپ رسانیده ایم روزنامه ایران؛ تا قبل از آنکه روز نامه اطلاعات با بدایره مطبوعات فارسی بگذارد؛ از حیث انتشار و تنوع مطالب و کثرت خواننده ؛ در درجه اول بود و این وضع تا مدتی پس از سال ۱۳۰۹ شمسی که شروع سال پانزدهم روزنامه بوده ادامه داشته است، در این سال برای روز نامه مطبعه آبرومندی تهیه شده و روزنامه هر سال بهتر از سال پیش میگردد . پیش آمد رفتن آقای رهنما از ایران و انتقال روزنامه بآقای (مجید موقر) در سال ۱۳۱۹ شمسی شمسی باز هم تغییری در سبك روزنامه نداد و روزنامه ایران با قطع خیلی بزرگ در چهار صفحه بطور يوميه صبح ها منتشر میگردید. در تمام دوره شاه عقید تنهار وزنامه مهم صبح روزنامه ایران بود و یگانه رقیب آن که عصرها منتشر میگشت روزنامه اطلاعات بشمار میرفت .

پس از وقایع شهریور و مراجعت آقای رهنما از اروپا بایران ؛ دو مرتبه روز نامه ایران بخود ایشان واگذار گردید و مدتی هم شخصا روزنامه را اداره مینمود تا اینکه نامبرده بسمت سفیر ایران در پاریس انتخاب گردیدند و فرزند ایشان روز را اداره میکرد . اکنون نیز بهمین قسم روزنامه ایران منتشر میشود و اما آقای مجید موقر پس از آنکه روزنامه ایران را بآقای رهنما واگذار نمود؛ روزنامه دیگری به جای ایران بنام (مهر ایران) منتشر ساخت که هنوز هم منتشر میگردد .

روزنامه ایران در ابتدای این دوره یعنی تا موقعيكه يك روزنامه نیم رسمی بوده هر نوبت ۱۵۰۰ شماره طبع میشده و اغلب مقالات آن اجتماعی و مطابق نظر و سیاست دولتهای وقت نوشته میشده و پس از آنکه از قید رسمی بودن آزاد شد بیشتر سرمقاله های آن بامضای ( رهنما ) مدیر روزنامه و مشتمل بر مقالات مختلف و تمام اخبار داخله و خارجه و در پاورقی روزنامه ترجمه رمانهای مختلف چاپ شده است من جمله از کتاب هائیکه بصورت پاورقی در روزنامه چاپ شده و بعد هم جداگانه طبع گردیده عبارت از (نتردام دوباری) تالیف ویکتور هوگو در يك جلد و (شوالیه دو مزون روز)

–۳۲۹–