پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۳۲۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الياء
ایران
 

چاپ شده چنانچه در شماره اول مسائل علمیه مربوط بهداشت ؛ ترجمه ) میرزا تقی کاشانی ) نوشته شده است ، راجع باخبار روزنامه باید در نظر داشت که چون روزنامه دولتی بوده غالبا اخبار آن متعلق بدربار همایون و حرکت و مسافرتهای شاه و نیز تغییراتیست که از طرف شاه در ادارات داده میشده و هم چنین اخبار داخله آن عبارت از وقایع جزئی و حوادث کوچکیست که در شهرهای مختلف رخ مینموده و تغییرات آب و هوا در نقاط مختلف مملکت جزو اخبار داخله بوده است . از این جهت اخبار داخله روزنامه چندان مهم و قابل توجه نیست ولی اخبار خارجه آن چون غالبا از تلگرافات و جراید خارجی گرفته شده کمال اهمیت را دارد.

در سنوات اول انتشار روزنامه وجه اشتراک در سه قسط بدین قرار در یافت می شده است: يك قسط که دوازده هزار دینار باشد در اول جوزا و قسط ثانی در اول میزان و قسط سوم در وسط دلو.

در سرلوحه روزنامه پس از نشر چهارده نمره یعنی از نمره ۱۵ تغییراتی بدین قسم داده شده اولا بجای خصوصیاتی که در دو طرف شیر و خورشید نوشته میشده ، از این نمره، در هر طرف دو فرشته بالدار که یکی در روی زمین قرار گرفته و دیگری بالای سر او ایستاده و صفحه که ظاهرا يك ورق روزنامه است؛ در دست دارد . ثانیا شیر و خورشید بزرگتر از نمرات سابق شده است بعدا باز تغییرات دیگری داده شده من جمله اینکه گاهی دو فرشته بالدار هر دو نشسته و گاهی یکی نشسته و دیگری ایستاده و در عوض روزنامه ای که در دست داشته مشعل فروزانی بدست هر کدام داده شده است . در بعضی از نمرات این دو فرشته بحالت محزونی متوجه یکدیگرند و گاهی هر دو فرشته از سرلوحه برداشته شده و بعوض آندو تصوير يك نفر انسان دیده میشود كه بيك دست مشعل فروزان و بدست دیگر نواری که روی آن تاریخ طبع روز نامه درج است، و از این موقع سال میلادی بتاریخ انتشار روزنامه افزوده شده است . از نمره ٤٤ تمام تزيينات و حتی شیر و خورشید از سر لوحه روزنامه حذف شده و فقط کلمه ایران بخط نستعلیق در بين يك نیم دایره نوشته شده و این ترتیب تا اواخر انتشار روزنامه ادامه داشته است.

رمان مسافرت کاپیتان اطراس انگلیسی در نمره صد و سی و دوم روزنامه بیایان میرسد و از نمره ۱۳۳ رمان رنبون و تواریخ مختلف از قبیل ( تاریخ مراکش ) و ( تاریخ اصفهان ) تالیف محمد مهدی ارباب در پاورقی روزنامه چاپ شده است یکقسمت از مندرجات روزنامه عبارت از ( روزنامه سفر مازندران که بدستخط مبارك مرقوم شده ) میباشد که در هر شماره قسمتی از آن بچاپ رسیده ، محمد حسنخان کوشش و

جد و جهد زیادی در نشر مرتب روزنامه داشته چنانچه شماره دوم آن در پنجشنبه ١۵

–۳۲۳–