پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۷۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده اللام
الدين والحيوة، الغرى
 

او السياسة الحسينيه . الاسلام على رغم المعترض . شماره ۵ و ٦ اهميت المطبوعات تعاليم القرآن ؛ لزوم التربتيه ؛ اثرات الظلم ، استفاده ذوقی.

جای بی تعجب است با اینکه مجله پزبان فارسی نوشته شده چرا عنوان مطالب این قسم بصورت ترکیبات عربی ذکر شده است. بهر صورت در اغلب شماره ها مطالب مندرجه تحت یکی از عناوین مذکور در فوق میباشد و چون عبارات مطالب خیلی پیچده و مشکل تنظیم شده لذا چندان استقبالی برای خریداری و خواندن مجله بعمل نمی آمده و مشترکین در پرداخت آبونه تعلل مینموده اند . مدیر مجله در بیشتر شماره ها ناچار باخطار شده و در ضمن اخطار مینویسد و هیچ نشد که یکی از شماره ها را بدون حاجت بقرض تهیه کنیم و این مطلب میرساند که مجله چندان مورد توجه مردم نبوده است.

(۱۹۳) الفرى

مجله الغرى بمدیری و نویسندگی ( آغا محمد محلاتی) و ناشر آن ( حاج شیخ حسین اصفهانی ) در نجف اشرف تاسیس و در سال ۱۳۲۸ قمری منتشر گردیده است . از مجله الفرى بيش از يك شماره منتشر نشده و بعلت مخالفت با قانون مطبوعات دولت عثمانی آن را توقیف و از انتشار آن جلوگیری نموده است . پس از توقیف مجله ؛ بعوض الغری مجله دیگری با همان سبك و روش بنام ( درة النجف ) در ربيع الاول سال مذکور انتشار یافته و شرح این توقیف و تبدیل را مدیر مجله بدین قسم ذکر کرده است :

« خاطر مشترکین عظام و قارئین گرام را مسبوق میدارد ، مجله الخرى بواسطه اتهام مخالفت با قانون مطبوعات پس از طبع و نشر يك جزء آن از طرف حکومت محلیه در عهده توقیف و تعطیل در آمد تا آنکه در محکمه جزا برائت ذمه اداره از اتهام ارتکاب خلاف قانون واضح و مبرهن گردیده و چون درضمن ایام تعطیل و توقیف از طرف مشترکین و دوستان کتبا و شفاها از اداره درخواست نمودند که لفظ الغرى بواسطه قلت استعمال در محاوره و مخاطبه فارسی زبانان در اذهان کثیری از آنها خالی از غرابت نیست و اگر تبدیل باسمی شود که بادهان عموم ناس مانوس باشد اولی و اصوب خواهد بود لذا برحسب صلاحدید جمعی از اعلام مجله الغری را به ( درة النجف ) موسوم نموده مجددا بیان نامه بحضور متصرف پاشا حکمران کربلای معلی تقدیم داشته استدعای امضای آنرا از مقام منبع متصرفی نموده مقرون به اجابت و مرضی و مقبول افتاده » مقاله افتتاحی مجله الفراى بعنوان ( تمدن را باندین

ملازمه و مصاحبه دائمی است ) نوشته شده است.

–۲۷۵–