سياسيات اسلام خواهند نمود »
(۱۹۲) الدين والحيوة
مجله دینی و اخلاقى الدين والحيوة بمديرى ( حاج ميرزا على مقدس ) در تبریز تاسیس و شماره اول سال دوم آن در دوم شهر جمادى الثاني ١٣٤٩ قمری منتشر شده است . الدين والحيوة در سال اول بعنوان مجله دینی علمی و اخلاقی و صحی و تاریخی معرفی شده ولی در سال دوم بطلت عدم مساعد و گرانی لوازم طبع و ضيق صفحات از درج قسمت صحی و تاریخی خودداری نموده و ماهيانه يك شماره از آن نشر گردیده است . در هر شماره در زیر نام مجله این شعر : « هر کجا د ین بو د حیات آنجاست زندگانی زدین حق برپاست ) بمناسبت اسم مجله چاپ شده . وجه اشتراك سالیانه ۱۲ قران؛ ششماهه ٦ قران . ولایات دیگر باضافه مخارج بست . تکشماره ١٤ شاهی . محل اداره تبریز نوبر منزل شخصی مولف
الدين والحيوة با چاپ سربی ( مطبعه حقیقت تبریز ) در ۳۰ صفحه بقطع خشتی كوچك چاپ و انتشار یافته گرچه گاهی انتشار آن از موعد مقرر بتاخیر می افتاده ولی با وجود این مدت دو سال منتشر شده است . شماره ۷ سال دوم آن در دوم ذيحجه ١٣٤٩ قمری از طبع خارج گردیده و مجموع صفحات آن تا این شماره سال دوم ۱۹۰ صفحه است .
هما نفسم که یاد آور شدیم مجله الدين والحيوة مجله ایست دینی و مندرجات آن بیشتر امور مربوط بمذهب میباشد . آوردن الف و لام در نام مجله و هم چنین در عنوان مطالب از قبیل ) اهمیت المطبوعات و تعاليم القرآن و الاسلام على رغم المعترض ( حکایت از کمال علاقمندی مدیر مجله را بدین و زبان عربی مینماید مقالات مجله ساما بقلم مدير آن تهیه و تنظیم شده و کمتر بقلم اشخاص خارجی مقاله در مجله دیده میشود . برای اطلاع از سبک نگارش آن چند سطر از مقاله اول شماره اول سال دوم مجله را نقل مینمائیم :
از تعریف مجله بزبان عربی چنین مینویسد « مجله مانند مدرسه سیار است که حاضر و مسافر و زن و مرد ، صغیر و کبیر میتواند هر قسم علم از او استفاده نماید از توحید و سایر اللهيات ، اصول و فروع آداب و فرایض و اخلاق طب و طبیعیات و فلکیات از تاریخ و احوال اسم شئونات مذهبی و رسومات عادی ، موجبات انحطاط و ترقی ،آنها از وقوعات مهمه عصری بالجملة هر آنچه سبب عبرت و بصیرت؛ تحريك عواطف و احساسات، نهضت علمی و عملی میگردد .
فهرست مندرجات بعضی از شمارههای مجله بدینقرا ر است شماره دوم اهمیت المطبوعات . تعاليم القران اقتراح سوال ( الانسان لماذا وماهو من شانه ) اثرات الظلم