پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۶۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده اللام
الجمال
 


و نیز چون لازم بود که یکی از دانایان ووطن پرستان متصدی این امر گردد لذا امتیاز طبع این ورقه را برای یکی از دوستان صدیق خود صادر نموده و‌ایشان هم محض وطن پرستی و خدمت بعالم انسانیت و برای انتشار و آگاهی عموم مردم از بیانات و نکات منبری جناب آقای سید جمال الدین بعهده فتوت خود قبول کرده كه یك نفر منشی تند‌نویس در مساجدی که‌ایشان وعظ می‌کنند بگمار در عین كلمات و عبارات را نوشته و اگر لازم بتنقیح باشد جرح و تعدیل نموده هر هفته یك ورق بطبع برسانند و محض اینکه طالبین این جریده مجبور باشتراك روزنامه ندای وطن نباشند قیمت اشتراك سالیانه او را نیز علیحده قرار دادیم از قرار سالیانه در دار الخلافه طهران هشت قران و سایر بلادیك تومان و بعد‌ها نیز بر عده اوراق افزوده خواهد شد. »

شرح مذکور که بعنوان مقدمه یا مقاله افتتاحی روزنامه الجمال در شماره اول آن آورده شده بقلم مرحوم مجد الاسلام کرمانی مدیر روزنامه ندای وطن است که در آنوقت روزنامه مذکور بطور یومیه در طهران منتشر می‌شده است، و یکی ( از دانایان ووطن پرستان که از دوستان صدیق مجدالاسلام ) بوده و در مقدمه بدان اشاره شده، مرحوم ) میرزا محمد حسین اصفهانی) است که در شماره اول اسمی از او برده نشده ولی از شماره دوم در عنوان روزنامه باسم صاحب امتیاز میرزا محمد حسین اصفهانی) و نیز در آخر صفحه چهار اسم او ( میرزا محمد حسین اصفهانی ) چاپ شده است.

آنچه از مقدمه مذکور مستفاد می‌گردد این است که جمعی از مرحوم مجد الاسلام تقاضای نشر مواعظ سید جمال الدین را در روزنامه ندای وطن نموده و چون صفحات روزنامه گنجایش درج نداشته لذا بدستیاری میرزا محمد حسین اصفهانی اقدام بنشر روزنامه الجمال نموده است. و چون در حقیقت مؤسس الجمال مرحوم مجد الاسلام بوده لذا اداره امور روزنامه بعهده وی بوده و همچنین بقسمیکه در عنوان روز نامه نوشته شده، اداره و محل توزیع روزنامه نیز همان اداره روزنامه ندای وطن، بوده است قیمت آبونه سالانه الجمال در طهران هشت قرآن و سایر بلاد ایران ده قرآن و قیمت یك نسخه صد دینار است.

روزنامه الجمال تا چند شماره منحصراً گفتگو‌های منبری آسید جمال الدین را چاپ می‌کرده و اگر مطالب منبر در یك شماره تمام نشده. بقیه در شماره بعد چاپ می‌شده ولی پس از نشر چند شماره صفحات اول و دوم مخصوص وعظ بوده و در صفحات سوم و چهارم نامه‌ها و شکایات و یا مقالات مختلف چاپ شده است. قسمت مهم مطالب منبر مربوط بآزادی و عدالت است و معمولاً مرحوم سید در ابتدا یك آیه و یا شعری را قرائت می‌کرده سپس بشرح و تفصیل آن می‌پرداخته است. از الجمال فعلا تا شماره