پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۰۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الصاد
اصول تعلیم
 

پیدا کند. برای این کار حکمی خطاب بآقای میرزا ابوالحسن خان فروغی که در آن وقت رئیس دارالمعلمین مرکزی بوده صادر مینماید که سواد حکم اینست:

« جناب مستطاب آقای میرزا ابوالحسن خان فروغی رئیس دارالمعلمین مرکزی زید اقباله - نظر باینکه ترقی تعلیمات و خصوصا توسعه فن شریف تعلیم و تر بیت همواره منظور نظر وزارت معارف بوده است برای انجام این مقصو د مجله اصول تعلیم را تاسیس نموده است که هادی افکار معلمین کل مملکت بوده حاصل تجربیات علما و متخصصین را بایشان بیاموزد بدیهی است که نگارش يك چنين مجله حقا از وظایف دارالمعلمین است و اولیای آن مدرسه باید مقالات مفید و مطالب جامعه برای آن تهیه نماید . علیهذا بموجب این حکم مقرر میدارد از این تاریخ که امور آن مدرسه کاملا بجریان افتاده است مسئولیت اداره آن مجله بر عهده جناب عالی محول است که در ترتیب و تدوین آن اقدامات مقتضیه بعمل آورند . نصیر الدوله »

از حکم فوق معلوم میشود که اداره نمودن مجله که تا کنون بعهده اداره تفتيش وزارت فرهنگ بوده بعد از این برئيس دارالمعلمین مرکزی ، آقای ابوالحسن خان فروغی، واگذار گردیده است و چون با این تغییر باز هم انتشار مجله مربوط بوزارت معارف بوده لذا در پشت جلد جمله (وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه) که مارك رسمی دولتی است بشکل نیم دایره، با خط نستعلیق چاپ شده و در داخل نیم دایره جمله ( دارالمعلمین مرکزی ) که انتشار مجله را از طرف دارالمعلمین مرکزی میرساند ؛ درج است . مجله اصول تعلیم از لحاظ کاغذ وقطع صفحات چندان فرقی با مجله اصول تعلیمات نکرده ولی در قسمتهای دیگر تفاوت کلی پیدا کرد. است که در زیر بشرح يك يك اين تغییرات میپردازیم :

اولا سر لوحه مجله عوض شده و بجای سرلوحه سابق شعار جدیدی انتخاب گردید که عبارت از تیم دایره ایست که در داخل آن این آیه نوشته شده است : بسم الله الرحمن الرحيم . قل انظرو ماذا في السموات والارض . آيه مذكرر بخط نسخ ریز و در زیر آن اسم مجله ( اصول تعليم ) بخط نستعلیق چاپ شده است . تا نیا تغییریت که در هیئت مدیره مجله پیش آمده و چنانکه سابق هم اشار . کرد یم مجله اصول تعلیمات را اداره تفتیش وزارت فرهنك ومجله اصول تعلیم را هیئت معلمین دار المعلمین مرکزی منتشر میساخته است . ثالثا تغییر عمده ایست که در نوع و سبك مندرجات مجله پیش آمده و برخلاف سابق که مطالب مجله محدود بقسمتهای رسمی و فنی وزارت فرهنگ بوده مندرجات فعلی مشتمل بر مقالات فلسفی و تربیتی و علمی و تاریخی و ادبی است که تدوین هر کدام را يك نفر مخصوص عهده دار است

مقالات فلسفی مجله بقلم آقای ابوالحسن فروغی ؛ برادر مرحوم محمد علی ذكاء لملك معروف و مدیر دارالمعلمین مرکزی و مدیر مجله تدوین شده و کمتر

–۲۰۱–