پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۰۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الصاد
اصلاح اصول تعلیم
 

چاپ شده و مندرجاتش مانند سایر جراید ولایات عبارت از يك سرمقاله و بعد درج اخبار شهری و مکتوبات متظلمین و دیگران است . درستون اول شماره اول اعلانی بدین قسم درج شده : اعلان . خدمت عموم هم وطنان اعلان میدارد از همت معارف پروران روزنامه ( اصلاح ) که تازگی پا بدایره مطبوعات گذارده است روز نامه ایست آزاد و صاحب مسلك مستقيم و طرفدار اصلاح ایران و حامی رنجبران ؛ سیاسی اقتصادی ، اکونومی، اخلاقی عام المنفعه و از هر مقوله سخن میراند . امیدواریم که هموطنان محترم از آبونه شدن آن مضایقه نفرمایند و مدت آبونه آن سه ماه بسه ماه است و همیشه بعد از دادن يك نمره وجه آبونه پیشکی دریافت خواهد شد . »

پس از اعلان مذکور مقاله افتتاحی روزنامه بعنوان ( مارا چه باید ) چاپ شده که بدین قسم شروع میگردد:

د در این عهد آخر که رو بانتخاب گذارده ایم بالطبع يك ابر سیاهی مارا در گرفته...» پس از مقاله افتتاحی؛ در شماره اول ؛ ( اخبار شهری ) و بعد اخبار داخله سپس ( تلگراف از طهران بخوی ) و درستون دوم صفحه آخر تحت عنوان ( سایر - بایر ) قسمتی بزبان ترکی درج شده است.

نکته شایان توجه اینکه از طرز عبارات و جمله بندیهای روزنامه بخوبی عدم اطلاع مدیر روزنامه را از زبان فارسی میرساند . شماره چهار سال اول در تاریخ پنجشنبه ۲۲ رمضان ۱۳۲۹ ، طبع گردیده و در انتهای صفحه آخر این شمار مدیر مسئول ( ع . حسين زاده ) معرفی شده است . ع . حرف اول ( علی ) و مدير مسئول على حسین زاده خوبی است.

(١٤٥) اصول تعلیم

گرچه باید ابتدا از مجله اصول تعلیمات که سال او مول تعلیم است سخن بیان آوریم ولی بر حسب ترتیبی که در نوشتن این کتاب انتخاب کرده ایم یعنی رعایت ترتیب حروف در اسامی جراید و مجلات لذا ابتدا از مجله اصول تعلیم و بعدا از مجله اصول تعلیمات گفتگو خواهیم کرد.

مجله اصول تعلیم و اصول تعلیمات هر دو در زمان وزارت فرهنگی مرحوم (نصیر الدوله بدر) تاسیس شده و از انتشارات اداره تفتیش آن وزارتخانه است . شماره اول مجله اصول تعلیم یا دوره دوم مجله اصول تعلیمات در ۱۵ حمل ۱۲۹۹ شمسی مطابق چهاردهم رجب ۱۳۳۸ قمری منتشر شده است ، توضیح مطلب آنکه پس از انتشار شش شماره از مجله اصول تعلیمات وزیر معارف وقت ؛ مرحوم نصیر الدوله بدر صلاح در آن دانسته که اداره امور مجله را بعهده هیئت مدیره دارالمعلمین مرکری که تازه رونقی گرفته بوده واگذار نماید و مجله تحت نظر هیئتی از معلمین مرکزی انتشار

–۲۰۰–