پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۹۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الصاد
اصفهان
 

هفته سه نمره طبع و روزهای شنبه و دوشنبه و چهار شنبه توزیع میشده ، کاتب روز نامه میرزا فتح الله فرزند افسر که هر دو از خطاطان معروف اصفهان و در هر شمار . نام خود را در آخر صفحه چهار درج نموده است میرزا فتح الله خان افسر ؛ علاوه بر روزنامه اصفهان؛ پس از مرگ پدرش؛ بشرحيکه بعدا خواهیم نوشت عهده دار نوشتن روزنامه فرهنك گرديده و نزديك هشت سال این روزنامه بخط میرزا فتح الله است و یکی از مزایای این دو روزنامه یعنی فرهنگ و اصفهان همين حسن خط می باشد که بخط یکی از خطاطان بزرگ آنزمان تحریر شده .

اسم روزنامه ( اصفهان ) بخط نستعلیق درشت و در زیر آن سال تاسیس ١٣٢٥ و در بالای آن ( هو المستعان ) درج است . قیمت اشتراك و آبونه در اصفهان سالیانه سه تومان ، ششماهه هفده قرآن ، ساير ممالك ايران بترتيب : سه تومان و ششهزار و دو تومان؛ هندوستان و افغانستان دوازده روپیه و هفت روپیه در تمام اروپا و عثمانی بیست و پنج فرانك . روسیه و ترکستان ده منات - شش منات اعلانات هر کلمه صد دینار . قیمت هر نسخه سه شاهی.

مرام و مسلك و نوع مطالب روزنامه، در ضمن دو سطر ؛ در زیر عنوان ؛ بدین قسم معرفی شده :

« این جریده آزاد است و از هر قوله تحت عناوین و مقالات مخصوصه بحث و لوایح مفيده و مراسلات با امضای معروف یا تعرفه را بامتنان پذیرفته و درج می کنند و بهر صورت مسترد نمیشود . »

منظور از کلمه آزاد که در اینجا ( این جریده آزاد است ) ذکر شده و هم چنین در بعضی از جراید قبل از مشروطیت و زمانهای نزدیك پس از مشروطیت دیده میشود، در مقابل جراید و روزنامه های دولتیست که برای درج هر گونه مطلب و مقاله آزاد نبوده اند. این موضوع بتفصیل در مقدمه مورد گفتگو قرار گرفته خوانندگان بدانجا رجوع فرمایند.

راجع بعلت انتشار و وجه تسمیه روزنامه بنام اصفهان شرحی در مقاله افتتاحی بقلم مدير روزنامه نوشته شده که برای مزید اطلاع خوانندگان چون نسخ روزنامه خیلی کمیاب و دسترسی بدان مشکل است ؛ عین مقاله را در اینجا نقل میکنیم :

بسمه تعالی . افتتاح وعنوان.

« پس از شکر و حمد خدا و صلوة وسلام بی منتهی بر خاتم انبیا و ائمه هدى عليهم الصلوة والسلام باحترام معروض محضر انور مطالعه کنندگان عظام میدارد . سالیان درازی بود که خاطر فاتر خیال ترتیب و طبع روزنامه و بقدر قوه عاجزانه تصور تقدیم این خدمت ناچیز را مینمود و هر وقت بيك مانع و محظور موفق بمقصود و

–۱۹۳–