برلین درج است. مطلع اشعاریکه قبل از این شرح حال بعنوان ( چهره ملال ) سروده شده این است:
پیچیده جهان یك سره در چادر ظلمت * انوار صفا دار قمر با لب خندان
(۱۱۲) از دارار
از دارار که بزبان ارمنی یعنی ) اطلاعات ( در تبریز منتشر میشده و مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان در باره آن مینویسد: «روزنامه هفتگی منتشر در تبریز در زبان ارمنی در ۸-۱۹۰ > برون نیز در تاریخ مطبوعات و شعر فارسی مینویسد؛ « از دارار روزنامه هفتگی بزبان ارمنی منتشر در تبریز •» بعداً اضافه میکند که رابینو از این روزنامه اطلاعی نداشته و آنرا جداگانه یادداشت نکرده است.
(۱۱۲) آسایش
روزنامه آسایش در طهران به دیری و مؤسسی ) حاج میرزا ابوالقاسم آزاد مراغه ) (۱) هفته دو مرتبه طبع و توزیع شده. وجه اشتراك آن بدین قرار است: سالیانه تهران ۵۰ قرآن؛ ولایات ۶٠ قرآن؛ ششماهه ۳۰ قرآن طهران و ولایات ۴٠ قرآن، در ممالك خارجه ۸۰ قرآن • قیمت اعلانات نصف نرخ معمولی سایر جراید است تك نسخه ۵ شاهی • محل اداره طهران گلبندك. عنوان تلگرافی آسایش. آسایش معمولاً در چهار تا شش صفحه بقطع متوسط با چاپ سربی، در مطبعه (دولتی) چاپ شده مندرجات آن پس از درج مقاله اساسی در صفحه اول، عبارت از حوادث داخلی و خارجی است که تحت عنوان ( اخبار داخله ) و ( اخبار خارجه ) در آن درج شده و نیز تحت عنوان ( مخبرین ما ) اخبار شهرستانهاذکر گردیده است. شماره اول روزنامه با خصوصیات مذکور در ربیع الاول ۱۳۳۸ قمری مطابق ۱۲۹۸ شمسی و شماره چهاردهم در یکشنبه اول حمل ۱۲۹۹ مطابق ۲۹ جمادی الثانی ۱۳۳۸ و شماره ۱۸ آن در تاریخ شنبه سوم رمضان ۱۳۳۸ قمری مطابق اول جوزای ۱۲۹۹ شمسی منتشر شده است.
از شماره ۱۸ بانطرف مدیری و سردبیری روزنامه بعهده ۰۱ ب. شیروانی) که همان آقای میرزا ابو طالب خان شیروانی مدیر روزنامه میهن میباشد و ما در حرف میم کتاب ( روزنامه مبهن ) بتفصیل از او گفتکو خواهیم کرد؛ و اگذار گردیده و این تغییر در نتیجه توقیفی بوده که برای روزنامه آسایش پیش آمده است. در شماره ۳۵ سال دوم روزنامه زبان زنان مورخ شنبه ۲۱ عقرب ۱۲۹۹ شمسی راجع بتغییر مدیر آسایش اینطور نوشته. در این هفته روزنامه آسایش؛ پس از غروب (۱) برای اطلاع از شرح حال آزاد مراغه مدیر آسایش رجوع شود بکلمه آزاد این کتاب