پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۶۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الزا
آزادیستان
 

بعنوان ( فوت ) راجع بمدير مجله مذکور نوشته که عین عبارتش این است « از قراری که روزنامه‌های زبان زنان که بعنوان مجله آزادیستان تبریز ارسال میشد ، از پستخانه تبریز عودت داده شده و نوشته اند گیرنده مرحوم شده است معلوم می شود مدیر مجله آزادیستان فوت شده اند.» معلوم میشود مدیر مجله در بین ماههای سنبله و میزان ،سال مذکور فوت کرده و بنابراین رویهمرفته از مجله آزادیستان بیش از چند شماره انتشار نیافته است.

مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان ( ص ٤٠٥) خیلی با ختصار پرداخته و در باره آزادیستان باین نیم سطر قناعت کرده است :

«آزادیستان، روزنامه نیم ماهه منتشر در تبریز؛ با چاپ سنگی بمدیریت تقی رفعت در ۱۲۹۹ شمسی.»

شرح حال میرزا تقی خان رفعت مدیر مجله آزادیستان

مرحوم مبرزا تقیخان رفعت پسر آقا محمد تبریزی، قدی متوسط : جثه لا غر قيافه متناسب ، چشم و ابروی درشت و سیاه ، نگاههای تند و جذاب ؛ رنگی پریده قلبی از برك گل نازکتر و دلی حساس و براز عشق و شور داشت.

پس از اکمال تحصیلات در اسلام بول چند سال مدیریت مکتب ایرانیان طرابزون را اشغال نموده، پس از تصرف طرابزون از طرف روسها در جنگ عمومی در حوالی سال ۱۳۳۵ بمولد خود تبریز برگشته يك نفر از پر قیمت ترین و مقتدر ترین معلمین مدرسه متوسطه تبریز و نویسنده نامه تجدد ( که در تحت مدیریت مرحوم خیا با نی انتشار یافت ) و مدیر مجله آزادیستان، تبریز بود . در سه زبان فارسی فرانسه ترکی هم ادیب و هم شاعر بود و در هر سه زبان فوق آثار پر قیمت و غزل های دلنشین دارد . اشعار فارسی او اغلب در روزنامه تجدد و مجله از ادیستان مندرج است . میرزا تقیخان يك نفر از دل باختگان پر شور و صمیمی تجدد ادبی و اجتماعی ایران بود . افسوس که از اشعار خود آنمرحوم در دست نبود ولی طرز انشا و قافیه در اشعار فوق ( منظور چند شعر یست که نویسنده شرح حال از احمد خرم که بیاد مرحوم رفعت سروده جلوی این شرح حال ذکر کرده است . برای خوف از اطناب از نقل اشعار صرفنظر نمودیم . مولف ) باسلوب و روش آنمرحوم است .

آقای رفت یکی از پیش قدمان قیام ملی آذربایجان و هم عهد و مجذوب روح د آهی بزرگ ایران شیخ محمد خیابانی بود که در (قزل دیزج ؛ یکی از قراء اطراف تبریز ) پس از خبر قتل خیابانی روز چهار شنبه غره محرم ۱۳۲۹ قمری در سن سي و يك سالی خود را کشت.»

شرح فوق بقلم (ح.مهرداد ) در شمارههای اول و دوم مجله ایرانشهر منطبعه