پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۵۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الزا
آزاد
 

نمره اول آن در تاریخ ٢٤ ذی حجه ۱٢٢٤ قمری مطابق هشتم فوریه ۱۹۰۷ میلادی منتشر شده، در نمره دوم تصویر محمد علیشاه و در نمره سوم تصویر سیدجمال الدین رسم شده؛ تکشماره آن در تبریز سه شاهی و قیمت اشتراك سالیانه آن در تبریز هفت قرآن در سایر شهرها و خارج ایران ۱۵ قرآن • هر شماره در چهار صفحه و قطع هر صفحه ٦ و نیم در ۱۳ سانتیمتر است . روزنامه بخط بسیار خوب نوشته شده است

(۱۰۱) آزاد

روزنامه آزاد در طهران بطور هفتگی در سال ۱۳۲۷ قمری مطابق ۱۹۰۹ میلادی منتشر شده است؛ این روزنامه بمديرى ( ملك المورخين ) مدیر روز نامه های وطن ؛ شاهنشاهی و آئینه غیب نما انتشار یافته و برای اطلاع از شرح حال مدیر آن رجوع شود بروزنامه (آئینه غیب نما)

(۱۰۲) آزاد

روزنامه آزاد در تبریز بمدیریت مرحوم (ابو القاسم (مراغه) بطور هفتگی تاسیس و شماره اول آن در ربیع الاول ۱۳۴۰ قمری با چاپ سربی ؛ منتشر گردیده . مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان در باره این روزنامه مینوید: « از روزنامه آزاد شش شماره انتشار یافته است .»

مرحوم ابو القاسم مراغه قبل از انتشار روزنامه آزاد در تبریز ؛ روزنامه بنام ( آسایش ) در طهران منتشر میکرده و چنانچه در حرف الف بعده السين ؛ این کتاب یاد آور خواهیم شد؛ پس از مدتی روزنامه آسایش را بعهده میرزا ابوطالب شیروانی مدیر روزنامه میهن واگذار کرده است. مرحوم ابوالقاسم مراغه بمناسبت انتشار روزنامه آزاد، معروف ازاد مراغه بود و همیشه در امضای نام خود کلمه آزاد را ملحق میساخت و ( ابو القاسم آزاد) امضاء میکرد . مرحوم آزاد؛ در سنوات اخیر عمر خود از طرفداران جدی تغییر الفبای فارسی شده و جمعیتی به نام ( گروه طرفداران الفبای آسان ) در طهران و شهرستانها تشکیل داده و علا و ه مقالات متعددی که در جراید در این زمینه منتشر ساخته ؛ دو سه رساله جداگانه نیز در باره مزیت تغییر البای فارسی چاپ و در دسترس علاقه مندان قرار داده است . من جمله رساله کوچکیست بعنوان ( الفبای آسان شاهراه رستگاری ایرانیان است ) که در آن فواید و محسنات تغيير الفبا را شرح داده و در آن بعضی از جملات را به صورت الفبای آسان نوشته است . این رساله در ٥٦ صفحه بقطع كوچك و در مهرماه ١٣٢٤ شمسی چاپ شده است.

نگارنده طبق روشی که در تدوین تاریخ جراید و مجلات ایران بکار برده

–۱۵۶–