پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۵۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الزا
آزاد
 

شهرهای مختلف میباشد. فهرست مندرجات شماره اول روزنامه آزاد بدین قرار است:

سیاسی . کشتی هوائی . مکتوب از کرمان آگهی وکلا و مشتركين محترم آزاد و مفتاح الظفر . مکتوب از بوشهر . بقیه اخبار مدرسه خیریه . قتل عاشق و معشوق ، بوشهر ، مندرجات صفحه ۸ اخبار شهرهای بارفروش، استرآباد ، لاهیجان لنگرود و رشت از قول وقایع نگار روزنامه میباشد . در آخر صفحه ۸ امضای (حسن الحسینی ) که همان میرزا سید حسن کاشانی است؛ درج است . از شماره دوم اسم مدير حبل المتين و قسمت برای مشترکین مفتاح الظفر مجانی است از عنوان روز نامه حذف شده و فقط اسم ( مدیر کل میرزا سید حسن کاشانی ) باقیمانده و معلوم می شود از این پس دخالت مدیر حبل المتین از بین رفته است.

نگارنده شماره دوم این روزنامه را نیز در دست دارد ولی برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی ( ص ۲۹) مینویسد من شماره اول آن را در دست دارم و معلوم میشود از شماره دوم آن بی اطلاع بوده. وأما ميرزا سید حسن کاشی که در عنوان روزنامه سمت مدیر کل داشته برادر مرحوم ( موید الاسلام ) مدیر روزنامه حبل المتین است. میرزا سید حسن کاشی نیز مدتی در طهران روزنامه حبل المتين طهران را منتشر میساخته و بنا براین برای اطلاع از شرح حال آن دو برادر باید خوانندگان بحرف (ح) این کتاب مراجعه فرمایند.

(۱۰۰) آزاد

مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان مینویسد: « روزنامه هفتگی آزاد در تبریز با چاپ سنگی و مصور با صور بعضی از مشاهیر وطن پرستان بمدیریت رضا تربیت در آخر سال ١٣٢٤ قمری.»

مرحوم کسروی در تاریخ ۱۸ ساله آذربایجان (ص ۹۵) در ضمن اسامی روزنامه هائیکه در آغاز مشروطیت در تبریز منتشر میشده ؛ اسم روزنامه آزاد را نیز برده است.

ادوارد برون ، در کتاب مطبوعات و شعر فارسی (ص ۲۹ و ۳۰) شرح جامع و نسبتاً مفصلی راجع باین روزنامه نوشته که خلاصه اش این است :

روزنامه هفتگی آزاد با چاپ سنگی مشتمل بر تصاویر وطن پرستان مشهور آن زمان . این روزنامه تحت کنترل کتابخانه تربیت و مسئولیت مستقیم میرزا رضاخان تربیت ، برادر میرزا محمد علیخان تربیت، موسس کتابخانه تربیت اداره میشده است کتابخانه تربیت در تبریز در سال ١٣٩٦ قمری تاسیس یافته و در آذر با یجان اهمیت

مخصوصی داشته است . من نمرات دو و سه و چهار روزنامه آزاد را در دست دارم

–۱۵۵–