پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

موضوعات مربوط بجراید ومجلات واقف می‌شدم که هرگز احتمال وقوف بدان در مخیله‌ام خطور نمی‌کرد بهر صورت فعلا نتیجه زحمات چند ساله خود را در ضمن او را ق این کتاب در دسترس هموطنان و علاقه‌مندان می‌گذارد تا چه قبول افتد چه در نظر آید، و چون تاریخ مطبوعات ایران در حقیقت تدوین و تألیف نیست، بلکه ایجاد و ابداع تاریخ است و بنابراین هرگز از سهو و نسیان خانی نخواهد بود؛ لذا‌امید است اهل فضل و دانش آنرا با حسن قبول تلقی فرموده و بعین رضا در آن بنگرند و اگر خطائی مشاهده. فرمودند نگارنده را برای اصلاح چاپ‌های بعدی مطلع فرمایند.

کتاب حاضر در حقیقت فرهنك جراید و مجلات فارسی است و از اینرو از طرز تنظیم آن مانند سایر فرهنگ‌ها باید قبلاً گفتگو کرد اولاً اسامی تمام جراید و مجلات ایران از آغاز تأسیس روزنامه‌نگاری در این مملکت؛ با حروف تهجی ذکر گردیده و در ضمن رعایت حروف ما بعد حرف اول نیز شده است و در جا‌ها تیکه اسامی روزنامه‌ها و مجلات متشابه بوده میزان تقدم؛ قدمت انتشار بوده است. مثلاً ابتدا از مجله الاسلام که در سال ۱۳۲۰ قمری انتشار یافته گفتگو شده و بعد از الاسلام منتشره در ۱۳۳۱ قمری و بهمین ترتیب. ثانیاً با اینکه نام کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران است، با وجود این برای اینکه چیزی از جراید فارسی و با جرایدی که در این کشور نشر شده از قلم نیفتد، از جراید و مجلاتی که بلغات مختلف ارمنی؛ آسوری؛ فرانسه؛ انگلیسی روسی در ایران انتشار یافته، گفتگو بمیان آمده است و نیز از جراید و مجلاتی که در خارج مانند برلین؛ مصر؛ لندن؛ وسایر پایتخت‌ها بزبان فارسی نشر گردیده؛ بتفصیل بحث شده و در حقیقت کتاب حاضر مجموعه کاملی از تمام جراید و مجلات داخلی بهر زبان باشد و جراید و مجلات فارسی خارجی می‌باشد.

ثالنا - در زیر اسم هر روزنامه و مجله تمام اطلاعات مربوط بآن از مدت انتشار؛ سال تأسیس؛ تعداد دفعات توقیف آن شرح احوال مدیر روز نامه و مجله تا آنجا که امکان داشته، قطع و تعداد صفحات؛ نوع مطبعه از سربی و چایی؛ قید گردیده است. در موارد یکه روز نامه از انتشارات مؤسسه و یا حزب و یا مدرسه بوده بتفصیل از هر کدام از آن‌ها گفتگو گردیده است.

رابعاً - برای بدست آوردن اطلاعات لازم در درجه اول سعی شده است که تمام اطلاعات مربوط بهر روزنامه از متن دوره‌های آن بدست آید و بخصوص برای ضبط سال و تاریخ تأسیس از بدست آوردن شماره اول روزنامه و مجله هیچگونه کوتاهی نگردیده و برای حصول شماره اول بخصوص تا سرحد امکان سعی و کوشش بعمل آمده است و از اینرو اغلب سنوات تأسیس وانتشار مبتنی بر مدرك غیر قابل انکار یعنی شماره اول روزنامه و مجله بوده است. منظور از این توضیح این است که در باره ضبط تاریخ آغاز انتشار بمسموعات و یا آگهی‌هایی که حکایت از انتشار روزنامه در فلان تاریخ می‌-