برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۲۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الذال
آذربایجان، اراود
 

باین روزنامه ذکر شده و صفحه اول نمره چهار آنرا که تصویر امین السلطان و سم گردیده گراور کرده است . در زیر این تصویر این سطر درج است : « مرا از این قطعه ایدا دلبستگی نیست و در آتیه و در ایام ضرورت و معزولی کرور ها لازم دارم پس باید این قطعه را...»

علیقلی مدیر احتیاج و میرزا آقا تبریزی

شرح حال علیقلی صفر اوف را بطور اجمال در جائیکه از روزنامه احتياج گفتگو نموده بیان کرده ایم خوانندگان بکلمه ) احتیاج ) مراجعه فرمایند.و اما حاج میرزا آقا تبریزی که بعدا نام فامیلی بلوری انتخاب نموده ، یکی از بازرگانان آزادیخواه تبریز بوده و در دوره پهلوی وارد خدمات دولتی گردید و من جمله مدت زمانی فرماندار مراغه بود . کروی در تاریخ ۱۸ ساله آذربایجان دو تصویر از او نقل نموده و در زیر آنها نوشته است: « آقای حاج میرزا آقا بلوری که یکی از پیشروان آزادی بودند و چنانکه یاد آن کرده خواهد شد جانفشانیهای بی اندازه کرده و گزندهای فراوان در این راه دیده اند...»

(۷۲) آذربایجان

روزنامه آذربایجان بطور هفتگی بمدیریت (محسن) و در تحت نظارت مجد السلطنه افشار، باچاپ سربی ، در سال ۱۳۳۷ قمری، در تبریز منتشر شده است.

(٧٤) آراود (صبح)

مرحوم میرزا محمد علیخان تربیت در فهرست جراید آذربایجان ( ص ٤٠٥ ) که ضمیمه کتاب دانشمندان آذربایجان بطبع رسیده در باره این روز نامه مینویسد اراود یعنی صبح ؛ روزنامه هفتگی منتشر در تبریز در زبان ارمنی از طرف فرقه داشنا کوتیون بمدیریت یوسف در ۱۲-۱۹۰۹ در کتاب مطبوعات و شعر فارسی تالیف برون ( ص ۲۸ ) پس از بیان شرح فوق مینوید : ( روزنامه اراود بسب عقاید آزادی طالبيش تاثیر قابل ملاحظه در قفقاز داشت و در نتیجه دخول آن در روسیه منع شده بود و از این جهت شکایت و نهضتی در قسمتهای روسیه پدید آمد . موسسین روزنامه سعی مینمودند خودشان را از توقیف محافظت نمایند . مندرجات روزنامه عبار تست از راپورت و اخبار مهم تلگرافی که خیلی معروف و مشهور بوده از تهران و خارجه و هم چنین بحث با روزنامه ایرانی بنام شفق که در تبریز طبع میشد ؛ در این روز نامه چاپ شده است.»

ظاهرا محل طبع و انتشار روزنامه اراود پس از مدتی بطهران منتقل گردید و در پایتخت منتشر میشده، چنانچه در سالنامه ۱۲۹۷ شمسی وزارت معارف در صورت