پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۳۲

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
حرف عين بعده الصاد
عصر انقلاب
 

بخیابان علاء الدوله منتقل شده است.

پس از انتشار شماره ۲۹ سال اول عصر انقلاب مورخ چهارشنبه ۱۸ رجب ۱۳۳۳ قمری که سر مقاله آن تحت عنوان (اسلام و وضعیت کنونی دنیا - عثمانی وجنگ) درج گردیده، روزنامه مدتی توقیف و بعداً در تاریخ سه شنبه ۱۰ ذیقعده ۱۳۳۳ بنام (عهد انقلاب) مجدداً منتشر شده است. از روزنامه عهد انقلاب بتفصیل در محل خود گفتگو خواهیم کرد. و اما علت توقیف عصر انقلاب حملاتی بوده که در روزنامه بکابینه عین- الدوله نموده و علناً با آن مخالفت کرده است. عین الدوله که معتقد بود روزنامه‌ها چه حقی دارند در سیاست دخالت کنند روز نامه را توقیف نمود. ولی مدیر روز نامه دست از مرام خود بر نداشت و همانقسم که یادآور شدیم پس از چندماه روز نامه عهد انقلاب را بجای آن منتشر نمود.

روزنامه عصر انقلاب پس از سی و سه سال خاموشی بهمت فرزندان مرحوم عبداله فریار و تحت نظر هیئت تحریریه ،در تاریخ شنبه ۲۲ تیر ۱۳۲۵ شمسی مجدداً منتشر گردید. سر مقاله این شماره که از آن بتفصیل در ذیل کتاب گفتگو خواهیم کرد تحت عنوان (پس از سی و سه سال) نوشته شده و بدینقسم شروع میگردد: « پس از سی و- سه سال خاموشی و سکوت اینک عصرا نقلاب بار دیگر منتشر میشود. جای تأکید و تکرار نیست که ما نیز مانند همه همکاران و هم میهنان خود طالب استقلال و عظمت و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور عزیز خود میباشیم....»

در همین شماره شرح حال مرحوم میرزا آقاخان عصر انقلاب را بدینقسم نوشته است:

میرزا آقاخان عصر انقلاب- کسانیکه سنین عمرشان از پنجاه گذشته و در- جوانی با عالم سیاست و مطبوعات سروکاری داشته‌اند از شنیدن نام عصر انقلاب در عین حال دو خاطره در ذهنشان زنده میشود. اول شخصی بارز و قیافه‌ای نجیب و محبوب نشان علوهمت و یاک طینت راد مردی که یک عمر فداکاری و مبارزه در راه آزادیخواهی را با شرأفت و سربلندی بپایان رسانیده و یاد خود را در دل دوستان و هوا خواهان با افسوس و تأثر برجای نهاده است. دوم یک روزنامه آزادیخواه و انقلابی که هدفی جز رهبری افکار و دریدن پرده‌های سالوس و فریب ارقیافه اهریمن ارتجاع و استعمار یعنی دشمن دیرین ایران و عالم بشریت نداشته و ار این حیث آئینه تمام نمائی از‌ ایده‌آل آزادیخواهان و روشن فکران پرشور عصر سراسر انقلاب صدر مشروطیت و در عین حال شاهد صادقی از طرز فکر و درجه بصیرت و نازک بینی صاحب آن در مسائل سیاسی و اجتماعی بوده است. مرحوم عصر انقلاب (میرزا آقاخان فریار) در عمر خود هرگز ماسکی بصورت نگذاشت و ازهمین رو دوستان و طرفداران و آشنایان برویة وعقاید او تا پایان عمرش در قیافه حقیقی و باطنی او تغییری مشاهده نکردند.

عصر انقلاب عمری را در راه وصول بهدف عالی خود یعنی آزادی برای ایران با فداکاری و مبارزه پایان رسانید. او جوانی خود را در اینراه با حبس و شکنجه و نفی بلد گذرانید ولی این موانع را کوچکتر از آن میدانست که ار هدف بزرک و عالی خود

-۲۶-