پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۳۱

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
حرف عين بعده الصاد
عصر انقلاب
 

شرحی نوشته که برای خوف از اطناب از نقل آن خودداری نموده و شرح راجع به روزنامه عصر آزادی و مدیر آنرا بهمین جا خاتمه میدهیم.

(۷۹۹) عصر انقلاب

روزنامه عصر انقلاب بصاحب امتیازی و مدیر مسئولی (میرزا آقاخان همدانی ) و سر دبیری (ی دبیر خلوت) در طهران تأسیس و شماره اول آن در چهاردهم ربیع الاول ۱۳۳۳ قمری مطابق برج دلو پارس ئیل و فوریه ۱۹۱۵ میلادی در دو صفحه بقطع بزرگ منتشر شده است. این روزنامه در ابتدا هفته یک نمره و پس از چندی هر هفته دو نمره در چهار صفحه بقطع بزرگ در مطبعه سربی (ایران) طبع و توزیع گردیده. محل اداره آن: طهران. مقابل شمس العماره در مطبعه ایران. عنوان تلگرافی طهران اداره عصر انقلاب. هنگامیکه عصر انقلاب هفتگی بوده صبح روز یکشنبه منتشر میشده است. وجه اشتراک این روزنامه بدینقرار است: طهران سالیانه ۴۰ قران. ششماهه ۲۲ قران ولایات داخله ۴۵ قران و ۲۴ قران. خارجه ۶۰ قران و ۳۵ قران. تک نمره در طهران ۵ شاهی و در ولایات شش شاهی است.

در عنوان روزنامه عصر انقلاب بدینقسم معرفی شده: «این جریده ملی. آرادو مستقل الافکار در حفظ منافع وطن واساس حکومت ملی سخنرانی میکند. »

مندرجات روزنامه بدینقرار است که معمولاً در صفحه اول آن مقاله سیاسی بقلم مدیر روزنامه نوشته شده و صفحات دیگر روزنامه مخصوص اخبار داخله واخبار جنک اروپا میباشد. عصر انقلاب را میتوان روزنامه سیاسی و تبلیغی شمرد که در هنگام جنگ بین‌المللی اول با بدایره انتشار گذاشته و مقالات آن بیشتر بمنظور تحریک و انقلاب مردم بر علیه حکومت وقت نوشته شده است. فی المثل مقاله شماره سوم سال اول آن بعنوان (قاصر کیست - مقصر کدام است؟) تدوین شده و در آن نویسنده سعی کرده است قاصر و مقصر را هیئت دولت قلمداد نماید.

چیزیکه بیشتر در رونامه عصر انقلاب جلب توجه میکند طرفداری صریحی است که در آن بنفع آلمان‌ها و بزیان متفقین شده و از این حیث بیشتر روزنامه جنبه تبلیغاتی دارد. فتوحات آلمان و ابلاغیه‌های آندولت و مقالاتی از قبیل (آلمان و آذوقه) که در آن سعی شده فراوانی آذوقه را در آلمان ذکر نماید و یا مقاله (پاریس و توپهای مهیب آلمان) در آن درج گردیده.

از شماره ششم سال اول مورخ ۱۶ ربیع الثانی ۱۳۳۳ قمری عصر انقلاب هفته دو روز، یکشنبه و چهار شنبه منتشر گردیده و سر مقاله این شماره بعنوان (آه آه که ایرانیان در نظر باز یکی‌ها چقدر بی حس بقلم رفته‌اند) در یک صفحه نوشته شده است. از شماره ۱۶ سال اول مدیر و سر دبیر سیاسی (میرزا آقا خان همدانی) معرفی و اسم دبیر خلوت از عنوان روزنامه حذف شده است. عصر انقلاب در مطابع مختلف سربی از قبیل مطبعه برادران باقرزاده و مطبعه ایران طبع گردیده و مدتی هم محل اداره آن

-۲۵-