ایران تعطیل و بنام روزنامه تمدن ایران در اراک ازانق مطبوعات ظاهر گردید و تا سال ۱۳۱۶ کم و پیش روزنامه خود را بدستیاری فرزند خود فخر الدین ایرانمدار که مامور تنظیم مقالات و اداره کردن امور داخلی اداره روزنامه بود انتشار وجداً بواسطه ضعف مزاج روزنامه خود را تعطیل و در سال ۱۳۱۹ مجدداً شرحی بوزارت فرهنک نوشته که در تهران منتشر نمایند اجازه از طرف وزارت فرهنگ برای انتشار صادر ولی اداره سیاسی و نگارشات وزارت کشور بعلت تندی قلم و سوابق روزنامههای ۱۳۰۴ اصفهان که بر علیه شاه سابق میبود مانع از انتشار آن گردید. رفته رفته ضعفایشان شدت یافت و در ۲۱ اسفند ماه ۱۳۲۰ در بیمارستان مرسلین انگلیس اصفهان در سن ۱۰ سالگی دنیا را بدرود ابدی گفته و بدیارخانی رخت بر گرفت و در تخت فولاد اصفهان تکیه ملک در اتاق شمالی مدفوناند.
(۱۰۳۴) مفرح القلوب
روزنامه مفرح القلوب در بندر کراچی هندوستان بزبان فارسی تأسیس و بطور هفتگی منتشر شده است. روزنامه مفرح القلوب مدت مدیدی در کراچی منتشر میشده و بیشتر از سی سال انتشار آن ادامه داشته است. آغاز تأسیس آن ظاهراً سال ۱۲۷۲ قمری بوده و تا حدود سال ۱۳۰۲ قمری منتشر میشده و در ازمنه مختلف ناشر آن تغییر کرده و من جمله از اوائل تأسیس تا مدتی (محمد شفیع) و بعداً (میرزا محمد جعفر ومیرزا محمد صادق مشهدی، قنسول ایران در کراچی) متصدی نشر روزنامه بودهاند. و در شمارههای نمونه این عبارت در انتهای صفحه آخر هر شماره چاپ شده است «مالک ومهتمم این اخبار نامه مفرح القلوب کراچی ومطبعاش میرزا محمد شفیع خلف مرحوم میرزا مخلص علیست » اسم روزنامه بخط نسخ در مربعی نوشته شده و اطراف آن این اشعار درج است ای نام تو راحت دل وجان • سرمایه فرخت فراوان • هر سبزه که از زمین برآید • بر وحدت تو زبان گشاید • نامت چو مفرح القلوب است • فرخنده کیکه دل بتوبست • کاریکه بر توکل تو کردم ابتدا • یارب بفضل خویش رسانش بانتها.
در زیر عنوان مذکور تاریخ انتشار و (تفصیل قیمت و اجرت پست) حاب سباق معین شده و قیمت یک نسخه اخبار نامه (۸ ز) و اجرت طبع اشتهار نامه ومضامین مفیدة خاص فی سطر واژه ناخوانا اجرت طبع اشتهار نامه ومضامین مفیدة عام (معاف). بخیر از سطورمذ کور این دو سطر در انتهای صفحه اول درج است « هر کسیکه بدون دادن زرقیمت اخبار نامه گرفتن اخبار نامه ینام خود به خواهد کرد تا زمانیکه وجه قیمت آنرا ادا نکند همیشه قیمت آن بذمهاش محوب شده هر وقت مطالبه و حساب از او گرفته خواهد شد ووجه موصوله بازهر گز مسترد نخواهد گردید».
از روزنامه مفرح القلوب نگارنده نمونههای مختلف مربوط بجلد ۲۴ در دست دارد من جمله نمره ۴۶ از جلد ۲۴ است که در تاریخ ۲۲ شهر ذیقعده ۱٫۹۶ مطابق ماه نوامبر ۱۸۷۹ میلادی در ۱۲ صفحه بقطع وزیری و با چاپ سنگی طبع و توزیع شده و نیز نمره ۳ جلد ۲۴ در تاریخ ۱۸ شهر محرم الحرام ۱۲۹۶ هجری مطابق ۱۲ ماه جنوری ۱۸۷۹ میلادی منتشر شده است. معمولاً هر شماره مفرح القلوب در ۱۲ صفحه چاپ شده و مندرجات آن عبارت از مقالات مختلف و اشعار و اخبار جهان و اخبار هند و اخیار بندر کراچی است. برای اینکه خوانندگان بسبک عبارت واخبار
-۲۳۴-