پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۵۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الكاف بعده الميم
کمال، کمالی
 

ریزی از تبریز ریشه حیات بخاک طربناک مصر دوانید و سرسبزی از این خاک بیرون کرد و دوباره آغاز نشو و نما فرمود کالای ادبیات را رونق داد و با‌زار مطبوعات را زینت نمود.... بازهم افسوس که هنور از میوه نورسش مذاق معارف پژوهان متلذذ نگردیده که صرصر بدبختی ایرانیان وزیدن گرفت و این درخت تنومند لرزان لرزان برگ ریزان رو با نحطاط گذارد هموطنان ما مقیم مصر خزان او را دیده با وجودیکه میدانستند در هر ثمرش اثری است نافع از بی‌هستی قدرش نشناخته و تبعش پرداخته و این نهال برومند را پوسانیدند که شرح حال اسف اشتمال او هر سنگدلی را آب می‌ کند این بود که شماره‌های کمال بآخر سال نرسید و مدیرش رخت عزیمت از ساحت مصر بسوی قفقاز کشید. »

از شرح مذکور معلوم می‌گردد قبل از آنکه روزنامه کمال سال خود را بپایان برساند، مدیر آن از مصر خارج شده است.

(۹۳۰) کمالی

روزنامه کمالی در شهر همدان بمدیری آقای (علی کمالی) تأسیس و در سال ۱۳۰۹ شمسی منتشر شده است. طرز انتشار روزنامه هفتگی بوده و ابتدا در مطبعه سربی (همدان) طبع می‌شده و از سال ۱۳۱۷ پس از خریداری مطبعه مخصوصی، در مطبعه (کمالی) چاپ شده است. وجه اشتراک روزنامه سالیانه ۲۴ قرآن و شش ماهه ۱۲ ریال است. کمالی معمولاً با قطع کوچک چاپ شده و صفحات دووسه آن مخصوص درج آگهی‌های ثبتی همدان است. زیرا که مدتی تنها رورن مه منتشر در همدان همین روزنامه کمالی بوده و ناچار تمام آگهی‌های ثبتی این شهر در روزنامه کمالی چاپ می‌شده است. روزنامه آینده ایران مورخ ۲۴ تیر ماه ۱۳۱۲ درباره سال چهارم کمالی اینطور می‌نویسد: « جریده کمالی که هر چه قطع صفحات آن کوچک ولسی مطالب آن بزرک است با مدیریت آقای رسولی و زحمات مادی و معنوی آقای کمالی سال سوم انتشار خود را خاتمه داده و قدم بمرحله چهارم نامه‌نگاری خود گذاشته است اهالی همدان را مخصوصاً باستفاده از آن توصیه می‌نمائیم. »

مندرجات روزنامه کمالی پس از سر مقاله عبارت است از اخبار محلی همدان و مختصری اخبار کشور و اعلانات ثبتی. روزنامه توفیق مورخ ۹ تیر ماه ۱۳۱۴ اتمام سال پنجم این روزنامه و ورود بسال شش آنرا تبریک گفته است. کمالی تا اواخر سال ۱۳۳۰ نیز منتشر می‌شد.

سید علی کمالی- سید علی کمالی فرزند حاج آقا محمد مجتهد کمالی تحصیلات جدیده را در مدرسه شرأفت همدان که در بدو تأسیس بنام الفت موسوم بوده نموده و تحصیلات قدیمه را در مدت پانزده سال اقامت در نجف انجام داده پدر و جدش از علمای بزرک همدان و کتب مختلفی در فقه و اصول تألیف نموده‌اند و چون از خانواده (کمالا) در همدان بوده نام خانوادگی کمالی انتخاب کرده است. در نامه که در

-۱۴۴-