پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۴۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الكاف بعده الشين
کشاورز، کشگول
 

کشاورزی و تشویق زارعین بتکمیل عمل زراعت > در حقیقت مندرجات روزنامه از این قبیل مطالب ومخصوصاً مطالب راجع بکشاورزی خارج نیست چنانچه سرمقاله شماره سوم تحت عنوان (زارع و سرباز) و بقیه مطالب آن نیز مربوط بکشاورزی (جنگل و فواید آن) و خالصه جات دولتی است. طرز انتشار روزنامه هفتگی است. محل اداره: خیابان لاله‌زار. کوچه حاجی باقر. قیمت روزنامه سالیانه ۴۰ قرآن. شش ماهه ۲۵ قرآن قیمت روز نامه در چهار قسمت متساوی در اول هر سه ماه یک ربع دریافت خواهد شد. برای طبقه زارع نصف قیمت تخفیف داده می‌شود. تک شماره ۷ شاهی قیمت اعلانات با دفتر اداره است.

(۹۲۴) کشگول

روزنامه کشکول در طهران بمدیری (مجد الاسلام کرمانی) تأسیس و در سال ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است. شماره. اول این روزنامه در چهار صفحه بقطع و زیری با چاپ سنگی طبع و در تاریخ شنبه پانزدهم شهر صفر المظفر ۱۳۲۵ قمری مطابق ۳۰ مارس ۱۹۰۷ میلادی منتشر گردیده است. در این شماره پس از درج مقاله افتتاحی که ذیلا نقل می‌نمائیم، بقیه صفحات آن مشتمل بر چند کاریکاتور است و منجمله صفحه ۴ آن مشتمل بر کاریکاتور بانک ملی و هجوم مردم در بانک برای گذاشتن پول در آنجا میباشد. در این کاریکاتور از زبان هر کسی مطلبی نوشته یکی می‌گوید (هرچه داشتم دادم آسوده شده نه از دزد می‌ترسم نه از مدعی) دیگری می‌گوید: (داداش بگذار برویم پولمان را بدهیم راحت شویم) ثالثی می‌گوید: (جائیکه وقت پول دادن آنقدر شلوغ باشد آیا وقتی که بخواهیم بگیریم چه خبر خواهد بود). کاریکاتور صفحه سوم مربوط به (شرکت عمومی) است که مردم را از مقابل آن دور می‌کند و می‌گوید (پولتان را بگیرید ولم کنید) ولی آن‌ها جواب می‌دهند: (خیر اینطور نیست ما پول داده راه ساخته‌ایم که نا قیامت فایده ببریم). در نیمی از صفحه دوم تصویر دو نفر که مشغول مذاکره‌اند چاپ شده یکی می‌گوید: (بانک ملی دایر شده پول لازم دارد) دومی جواب می‌دهد: (ما که هر چه داشتیم بشرکت عمومی دادیم رندان خوردند) امضای (حسینعلی) که ترسیم‌کننده کاریکاتورهاست در صفحه چهارم چاپ شده است. تمام صفحات چهارم روزنامه و در بعضی از شماره‌ها صفحات سوم و دوم روز نامه مشتمل بر کاریکاتور است و از این جهت در عنوان روزنامه نوشته است که هر یک از دانشمندان که صور موهوم خنده‌آمیز عبرت‌انگیزی که یکی بر نخورد طرح نموده باداره بفرستد درج و ترسیم خواهد شد.

مقاله افتاحی روزنامه که تا اندازه خواننده را بسلک و مرام روزنامه آشنامی سازد بدین قرار است: « بنام خداوند بخشاینده مهربان عقلای عالم بعد از هزار سال فکر وتأمل از برای تهذیب اخلاق ملت و اشاعه تمدن و تربیت در اصفاع مملکت الاخره اتفاق کرده‌اند که بهترین وسائل این است که اعمال زشت آن‌ها را مجسم نموده

-۱۳۵-