پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۰۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف القاف بعده الالف
قانون
 

و بدولت انگلستان هم مراتب را اطلاع داد و کاردار سفارت را در لاین مأمور کرد که موقتاً امور سفارت را اداره کند ملکم خان از عمارت سفارت باسلب تمام عناوین خارج شد و از کرده خود پشیمان بود و در دادگاه هم با تاجر انگلیسی مشغول زد و خورد بود، مأمورین پلیس طهران نیز بزودی مرکز نشر روزنامه را در طهران کشف کرده میو داوید خان و حاج سیاح وده نفر همدستان آن‌ها را گرفته در خانه نایب السلطنه موقتاً زندانی نموده. حاج سیاح بقصد فرار خود را از بالاخانه پرتاب کرد و پایش شکست و دوباره او را گرفته پس از معالجه با یارده نفر دیگر تحت نظر بیست نفر سرباز مسلح بیک کاری سوار کرده، بقزوین فرستادند این عده قریب ششماه در قزوین بازداشت بودند و بعد از شش ماه آزاد شده هر یک بطرفی رفتند. پس از ذکر این قسمت به توضیح خصوصیات روز نامه قانون می‌پردازیم:

رورنامه قانون در چهار صفحه بقطع وزیری بزرک باچاپ سربی مجموعا ۲۴ شماره منتشر شده و جای تعجب است که در هیچ یک از ۲۴ شماره موجود تاریخ طبع و انتشار ندارد. از اینرو معلوم نیست هر نمره آن در چه تاریخی منتشر شده است. طر انتشار آن در عنوان روزنامه هفتگی معین شده و نوشته است (هفته یک نمره طبع و توزیع می‌شود) ولی هرگز این وعده عمل نشده و در مدت متجاوز از پانزده سال ۲۴ شماره نشر شده است. اسم روز نامه (قانون) در وسط عنوان نوشته شده و در زیر آن نام مؤسس (پرنس میرزا ملکم خان ناظم الدوله) و در زیر نام مدیر کلمات (اتفاق عدالت - ترقی) چاپ شده و در طرف چپ عنوان روزنامه قیمت اشتراک سالیانه بدینقرار طبع گردیده است: « قیمت اشتراک سالیانه در طهران ۲۰ قران سایر ولایات داخله ۲۵ قران خارجه ۳۰ قران قیمت یک نسخه دو عباسی ۲۰ محل اداره قانون اینقسم تعیین شده: ( محل صدور این جریده در دفتر خانه کمپانی انطباعات شرقی در کوچه لمبارد نمره ۳۸ در لندن. محل توزیع در طهران و تبریز کتابخانه تربیت. »

مقاله افتتاحی روزنامه باین خطبه عربی شروع می‌شود: « بسم الله الرحمن الرحیم اللهم بداء نا باسمک العظیم بعد الاتکال علی عونک الکریم بنشر صحیفة القانون، قانوناً لعبادک المؤمنین و دستوراً‌یهتدی باصوله خیر المهتدین فارشد ناو ایاهم إلی صراط الرشاد المستقیم وانور عقولنا بیزان العلیم السلیم لنسلک فی مهناج العدل والاستقامه وعظی بخاتمة الصالحین یوم القیامه. جمع کثیری از خلق ایران بچندین سبب خودرا از وطن مالوف بیرون کشیده در ممالک خارجه متفرق شده‌اند. در میان این مهاجرین متفرقه آن اشخاص باشعور که ترقی خارجه را با وضاع ایران تطبیق می‌کنند سال‌ها در این فکر بودند که آیا بچه تدبیر می‌توان باین بیچارگان که در ایران گرفتار مانده‌اند جزئی امدادی برسانند. پس از تفحص و تفکر زیاد بر این عقیده متفق شدند که بجهت نجات و ترقی خلق ایران بهتر از روزنامه آزاد هیچ اسباب نمی‌توان تصور کرد آن چند نفر اشخاص وطن پرست که معنی قدرت روزنامجات را درست فهمیده‌اند در این چهار پنج سال بیک عزم مردانه افتادند باطراف دنیا و بهر وسیله باصرار چه بالتماس

-۹۹-