پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۸۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده النون
پلیس ایران، پندار
 

در ۱۲۹۷٫۲٫۱۳ شمسی با قایی مملو از مهر میهن و آزادی حقیقی کشور بسرای جاودان شتافت.

مرحوم مرتضی قلی فکری از نویسندگان زبردست زمان خود بوده و میتوان بجرئت گفت تنها روزنامه نویسی با ایمان بود که با سرمایه شخصی کار میکرد و متکی بجائی نبود.

مرحوم مرتضی قلی موید الممالك برای كمك بروزنامه ارشاد در سالهای آخر عمر خود با كمك شركت كمدی ایران نمایشاتی میداد که نمایشنامه های حکام قدیم و جديد و روزنامه نگار از آنجمله اند که شخصا برشته تحریر در آورده بود.»

از مرحوم موید الممالك علاوه بر آقای غلامرضا فکری متخلص بارخوان فرزند برمند یدگری آقای معز دیوان فکری باقیست که نویسنده باذوق و هنر پیشه معروفی میباشند.

(٣٤٦) پندار

روزنامه پندار در شهر کرمان تحت نظر و مدیریت ( صنعتی زاده ) تاسیس و شماره اول آن روزشنبه اول اردیبهشت ماه ۱۳۰۷ شمسی در چهار صفحه بقطع كوچك با چاپ سربی ( در مطبعه سربی استقامت کرمان ) طبع و توزیع شده است .

طرز انتشار روزنامه چنانچه در صفحه چهار شماره اول نوشته در نظر بوده است هر پانزده روز يكدفعه با قطع بزرك انتشار یابد ولی بواسطه نبودن وسائل طبع و نواقص مطبعه در کرمان بقطع كوچك و بطور هفتگی منتشر شده است . محل اداره روزنامه کرمان . سرای گلشن قیمت اشتراك : سالیانه ۱۲ قرآن سایر بلاد اجرت پست علاوه میشود . تكشماره ٤ شاهی.

برای اطلاع از سبك و مرام روزنامه بهتر انست قسمتی از مندرجات طلیعه آن را در اینجا نقل نمائیم : « امید است چراغی را که ما بنام پندار در این گوشه فراموش شده ایران از برای رهبری هموطنان علم و معرفت و جنگ با جهل و جهالت روشن مينمائيم بكمك و مساعدت ارف خواهان و هموطنانی که در حقیقت آرزومند ببقا و ارتفاع نسل ایرانی هستند تا مدتی مدید روشن بماند. هیچ جای تردید نیست که روزی ماهم بنوبه خود بایستی با عفریتان و اهریمنانی که راهنمای خلق بجهل و جهالت هستند مبارزه نموده و بالاخره بوظیفه و آنچه را که عهده دار انجام آن هستیم موفق گردیم اما چه بهتر که هموطنان را قبل از شروع بانتشار این روزنامه بعقیده و مرامی که بر روی آن ایده آل مصمم بر نوشتن و گفتن شده ایم آگاه نموده و در حقیقت مشی وروش خود را بیان کنیم. مقالات این روزنامه حاوی مطالب اقتصادی و ادبی و اخلاقی خواهد بود. تشویق و ترغیب هموطنان بداشتن حرفه های آزاد و ارائه طریقه کسب و کار و مضرات بیکاری و تنبلی یکی از وظائف ماست بیان مفاسد اخلاقی و فرنگی مآبی بظاهر که تیشه بریشه استقلال ایران میزند و کورکورانه عده نادان بوالهوس باشتعال این آتش

خانمانسوز دامن زدهاند یکی از مقاصد ما میباشد.... ما سعی خواهیم نمود بجای

-۷۹-