پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۸۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده اللام
پلیس
 

مندرجات شماره سوم سال اول : (کنگره بین المللی پلیس در نيويورك - رهبر پليس و پلیس علمی - مسابقه با جایزه - اطلاعات عمومی اداری - ادبیات احصائيه - مستخرجه از احکام عمومی حفظ الصحه .) فهرست مندرجات شماره ۹ و ۱۰ سال هفتم : ( حريق - مسببين حریقهای شهر مارینبورك - سرقت جبری - قطعه قطعه کردن جنائی مردیکه اجساد را تبخیر میکند - نقل اخبار سری ۰) توضیح آنکه فهرست مندرجات هر شماره پشت جلد مجله چاپ شده است. و چون مندرجات مجله پلیس کاملا جنبه فنی دارد و روی جلد مجله هم، مجله علمی ؛ فنی ، ادبی و اخلاقی معرفی شده ، لذا در اغلب شمارهها از طرف اداره مجله توصیه شده است که اعضای نظمیه و مخصوصاً مامورین کشف جرائم بایستی سعی و دقت نمایند که شماره های مجله را همیشه موجود و محفوظ نگاهدارند تا در نتیجه مورد استفاده مجرمین واقع نگردد.

علاوه بر شماره های مجله ؛ شماره چهارم سال اول دارای ضمیمه ایست که را پورت عملیات اداره مرکزی کل تشکیلات نظمیه از تاریخ جدی ۱۳۰۳ لغایت اسفندماه ١٣٠٤ شمسی را متضمن است. خلاصه این ضمیمه که در ۱۲۷ صفحه بقطع مجله میباشد عبارت از تشریح اوضاع خراب نظمیه در زمان سوئدیها و اصلاحاتیست که از جدی ۱۳۰۲ تا اسفند ۱۳۰٤ در شهربانی بعمل آمده است . لازم است یادآور شویم که این راپورت بدستور سرهنك محمد در گاهی رئیس کل تشکیلات نظميه تنظیم شده است و مطالعه آن از هر حیث خواننده را باوضاع خراب شهر بانی و سرقتهای مهم که در این اداره بعمل می آمده، آشنا میسازد.

در شماره اول مجله که در تیر ماه ۱۳۰۴ منتشر شده ، در صفحه اول عکس سردار سپه فرمانده کل قوا و رئيس الوزرا را بنام قدردانی و حق شناسی چاپ کرده و پس از آن مقاله افتتاحی مجله تحت عنوان ( مجله پلیس - اخلاق و افكار ) و با این جملات شروع میگردد : « افکار نورانی اولاد با جامعه نمونه ناموس اخلاقی آن بوده همانطور که از حرارت بوجود آتش پی میبرند از اخلاق فردی و جمعی يك جامعه نیز حقیقت افكار بك ملت را کشف مينمايند....»

سر مقاله مذکور با عبارات زیر ختم میگردد: برای این مقصد صفحات مجله پلیس خود آرایی نموده و اينك در حالات روحی و اجتماعی ملت ایران سخن رانده و با تفتیش و تحقیق عمل اساسی جرائم و جلوگیری از توسعه امراض اجتماعی در اثر فعالیت بی نظیر شخص اول مملکت دامت عظمته از وظیفه شناسی تقلید و جامعه را براستی و دوستی و وطن پرستی دعوت مینماید این است پروگرام ما...»

پس از سرمقاله فوق ؛ مقاله تاریخی بسیار مفیدی تحت عنوان ( شمه تاریخی) در باره تنظیمات شهر تهران از زمان قدیم یعنی از موقعیکه تهران بچهار محله تقسیم شده تا کنون برشته تحریر در آورده که در محل خود بی اندازه جالب و مفید است.

بغیر از قسمتهای رسمی و قوانین و نظام نامه هایی که در مجله طبع شده ، نویسندگان و مترجمين عمده مجله عبارتند از: فضل الله بهرامی ؛ نایب اول علی پارسا ، نقیب زاده

-۷۳-