پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۶۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده الرا
پروانه
 


بوده إذا ما هم مجله تعلیم و تربیت بخوبی واضح و معلوم میگردد . در شماره مذکور مجله تعلیم و تربیت مینویسد : « در قوس ۱۳۰۳ شمسی امتیاز روزنامه پروانه در طهران بعد بری میرزا سید حسینخان میر سعیدی از تصویب شورایعالی معارف گذشته است . » و از اینجا معلوم میشود که تصویب امتیاز هم پس از اقدام به نشر روزنامه بوده است و بهرجهت چون این روزنامه پروانه دارای مدیر و صاحب امتیاز جداگانه برای آن عنوان علیحده قرار دادیم ولی در عین حال یاد آور میشویم که با اینکه مدیر آن غیر از پروانه قبلی است مع ذلك شماره اول را ) شماره اول سال سوم ) دانسته و نیز اخطاری بدین مضمون در همین شماره درج است: ( روزنامه پروانه برای مشترکین سابق از همین شماره اول فرستاده میشود و آنهائیکه این شماره را قبول کنند جز و مشترکین محسوبند . »

خصوصیات روزنامه پروانه بدین قرار است: محل اداره خیابان ناصریه و جه اشتراك : طهران يكساله ۵۰ قران . ششماهه ۳۰ قران . ولایات یکساله ٦٠ قران . شش ماهه ۳۰ قران . خارجه باضافه قیمت پست . آدرس تلگرافی . پروانه . تكشماره چهار شاهی . اسم روزنامه ( پروانه ) بخط نسخ در گوشه راست عنوان روزنامه و در بالای آن این شعر : « ای مرغ سحر عشق ز پروانه بیاموز * کان سوخته را جان شد و آواز نیامد » بعنوان شعار درج است. در طرف دیگر مسلك روزنامه : ( حفظ حقوق توده حقیقی ملت - کارگر - زارع ) و طرز انتشار : ( عجالتاً هفته یگشماره منتشر می شود ) و جمله : قیمت لوایح و اعلانات خصوصی با دفتر اداره است ) چاپ شده .



هر صفحه روزنامه مشتمل بر پنج ستون بلند و در شماره اول قبل از سر مقاله که تحت عنوان : « علم و اتحاد » نوشته شده این چند سطر بعنوان ( استعذار و پوزش ) درج گردیده است: «البته آقایان محترم که سابقاً نامه پروانه را مشترك بوده‌اند بخوبی مستحضرند که وجه اشتراك سال گذشته از آنها دریافت نگردید یعنی بواسطه پاره عوایق معموله مملکتی کارکنان این محقر نامه هم موفق بادامه انتشار نشد و بهمین سبب مشترکین محترم هم انتظار دنباله قرائت را داشته و همواره ما را تشویق بادامه خدمت مینودند تا اینکه حالیه خوشبختانه با تاییدات الهی موفق بتعقيب وظيفه دیانتی و وجدانی گردیده و امیدواریم پس از انجام تعهدات خود در طریق خدمت اسلام ووطن يك جبهه گشاده و اسلوب آبرومندی وجوه اشتراك خود را بدون اکراه و اجبار از مشترکین عظام دریافت و حیات جریده دیانتی ادبی خود را ادامه دهیم.»

تمام مندرجات شماره اول عبارت از مقاله و شعر است و بهیچ وجه اخبار داخله و خارجه در آن دیده نمیشود . شماره دوم روزنامه مانند شماره اول روى يك ورق بقطع زوك چاپ و در تاریخ دو شنبه ۱۸ ذیحجه ١٣٤٢ قدری مطابق ۳۰ برج سرطان ۱۳۰۳ شی منتشر شده است.

در اینجا لازم است یاد آور شویم که در شماره اول روزنامه آقای ( علیمحمد مستشار زاده ) مدیر سابق روزنامه پروانه آگهی کرده که من قريب يكسال و نيم

-۵۵-