پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۴۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ر بعده الها
رهبر، رهبر ایران نو، رهنما
 

(۵۹۸) رهبر

در تاریخ ۵ بهمن ۱۳۰۴ شمسی امتیاز جریده رهبر در کرمانشاه بمدیری (میرزا تقیهان رهبر) از تصویب شورایعالی معارف گذشته و روزنامه مذکور در سال ۱۳۰۵ شمسی هفته دو بار منتشر شده است.

(۵۹۹) رهبر ایران نو

روزنامه رهبر ایران تو بمدیری (ابو الضیاء) در طهران در اواخر سال ۱۳۲۹ قمری انتشار یافته. این روزنامه پس از توقیف روزنامه ایران نو طبع گردیده و فقط یگشماره از آن منتشر شده است برای اطلاع از آن رجوع شود بروزنامه ایران نو جلد اول کتاب.

(۶۰۰) رهنما

روزنامه رهنما بصاحب امتیازی (میرزا عبدالرحیم خان) در طهران بطور هفتگی تأسیس و شماره اول آن در ۸ صفحه بقطع وزیری بزرگ با چاپ سربی در (مطبعه شاهنشاهی) طبع و در تاریخ سه شنبه ۲۶ جمادی الاخره ۱۳۲۵ قمری مجری مطابق ۶ اوت ماه فرنگی ۱۹۰۷ میلادی منتشر شده است. سرلوحه روزنامه عبارت از (برج بلندیست که پای عمارت مرتفعی واقع شده و در مقابل عمارت دریای بزرگی است که یک کشتی کوچک بروی آن حرکت می‌کند و از طرفی و اکنی روی خط آهنی حرکت می‌نماید) در وسط این سرلوحه اسم روزنامه (رهنما) بخط نسخ نوشته شده و سرلوحه نوعاً برنک قرمز و گاهی سیاه وسبز چاپ شده است این سرلوحه بامضای (ابراهیم) نامی رسم شده است. در بالای سرلوحه این آیه: « انا هدینا السبیل أما شاکراً واما کفوراً» و در زیر آن در ضمن دو سطر مرام و مسلک روزنامه بدین قسم درج گردیده این جریده هفتگی دارای مقالات سیاسی و علمی واخلاقی وحقوق بین المللی است. مقالات مطابق با مسلک جریده بامضاء و تعرفه پذیرفته در انتشارش اداره مختار است و در هر صورت مسترد نمی‌شود. قیمت اعلانات سطری بگفرانست. » پس از دو سطر مذکور خصوصیات دیگر روزنامه بدین نحو نوشته شده: عنوان مراسلات: طهران خیابان لاله‌زار، جریده رهنما. قیمت تک نمره در طهران پنجشاهی. سایر بلاد سیصد دینار است وجه اشتراک پس از قبول دو نمره مطالبه و دریافت می‌شود. قیمت اشتراک سالیانه: طهران پانزده قران، ولایات داخله ۲۰ قران؛ ممالک خارجه ۲۵ قران.

مقاله افتتاحی روزنامه بدینقسم شروع می‌گردد: « ادخلوا فی السلم کافة. امروز صرنه حال کلیه ایرانیان در حفظ کشتی پلتیک مملکت است که هم خود را مصروف بدوامر مهم نمایند و از سایر امور بکلی غمض عین نموده مسکوت عنه بگذارند. اولاً در وفاق و اتفاق کوشیده تعصب و غرض شخصی را کنار گذارده و نظر بظاهر فرموده مصداق آیه مبارکه ولا تقولو المن القی الیکم السلم لست مؤمنا را بکار بندند بلکه اگر هیولایی از گل ساخته شده شده بگویند من از شما و با خیال شما همراهم ظاهر قول او را صدق پنداشته و او را با خود همراه و بانجام خیال خود و اداشته و چندان در تفتیش و تفحص حال بر نیایند شرع محمدی ص