پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۴۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف و بعده الواو
روزنامه شیخ فضل الله؛ روزنامه های روزنو
 

برز الاسلام کله الی الکفر آنوقت داعیه اسلام را اجابت خواهید کرد و استفاته ما را لبیک خواهید گفت. اما دربار دولت حیرت باید داشت و عبرت باید گرفت شخص اول بر خلاف مصلحت شرع و غبطه پادشاه با این فرقه همراه است تاخاک ابن علقمی است عمر او باد. اعمام همایونی با گنج‌های قارونی خود را بکناری کشیده‌اند رجال دولت همه خاموش همه مدهوش کانهم خشب مسنده پادشاه اسلام پناه آیا خود نیز غافل است با متغافل نمی‌دانیم شاید وساوس وزراء خیانت شمار و دسائس دولت‌های همجوار وافون ‌های دردمندانه روزنامجات که امروز از وسائل تهتک و تجری و ادوات تکسب وتکدی شده است در ضمیر منیر تأثیر نموده ذات اقدس را برای تسلیم کردن اسلام و تبدیل دادن شرایع و احکام حاضر ساخته باشد... »

مرحوم کسروی در جلد دوم تاریخ مشروطه ایران (ص ۱۷۳) در جائیکه از لایحه‌نویسی بست نشینان گفتگو می‌کند درباره روزنامه شیخ فضل الله اینطور می‌نویسد: «‌ میرزا محمد علیخان تربیت در کتابیکه درباره روزنامه‌های ایران نوشته و پرفسور براون آنرا بانگلیسی ترجمه کرده گفته این لایحه‌ها تا شماره ۱۹ بیرون آمد. ولی درست نیست و شماره آن‌ها بیشتر از ۱۹ می‌باشد. اینان نخست با نستعلیق می‌نوشته‌اند و برخی از آن‌ها تاریخ با شماره می‌گذارده‌اند و من تا شماره ۱۵ دیده‌ام سپس گویا نویسنده دیگر شده و این بار با نسخ نوشته‌اند و شماره آنرا نیز از سر گرفته‌اند و این رشته دوم است که تا ۱۹ رسیده است. » لازم است یادآور شویم که قسمتی از مندرجات روزنامه شیخ فضل الله را روزنامه حبل المتین یومیه طهران نقل نموده و بآن‌ها پاسخ داده.

(۵۹۶) روزنامه ملی

مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان (ص ۴۱۰) راجع بروز نامه ملی می‌نویسد:« روزنامه ملی - روزنامه نیم ورق هفتگی منتشر در تبریز با چاپ سنگی در غره رمضان سال ۱۳۲۴ قمری در جای دیگر این فهرست در ذیل (روزنامه مجلس ملی تبریز) می‌نویسد: « روزنامه نیم ورق منتشر در غره رمضان ۱۳۲۴ قمری بمدیریت سید علی اکبر این روزنامه اولین ورقه‌ایست که در تبریز پس از اعلان مشروطه نشر شده چون کلمه مجلس مناسب نبود بر حسب پیشنهاد نگارنده این شماره انتشار نیافته و بجای آن در همانروز شماره دیگری بعنوان روزنامه ملی چاپ و منتشر شده و بعد از اندکی تبدیل اسم داده بجریده ملی موسوم گردیده و بعد از مدتی بنام انجمن شروع بانتشار نموده است. » از شرح مذکور معلوم می‌شود روزنامه ملی مدت کمی انتشار یافته و بعد بنام جریده ملی و سپس بنام انجمن منتشر شده است: از جریده ملی و روز نامه انجمن در محل‌های خود گفتگو نموده.‌ایم خوانندگان گرام مراجعه فرمایند. واما میرزا علی اکبرخان فرزند سید هاشم چرندابی است.

(۵۹۷) روزنو

رورنامه روزه در سال ۱۳۰۶ شمسی بطور روزانه در مامان تأسیس و منتشر شده است.