پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۰۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده النون
دنیا
 

ایران بوسیله مشارالیه تأسیس شده. گرچه مدیر مجله و طرفدارانش در اشاعه مرام خود پیشرفت زیادی نکرده و پس از چندی مجله توقیف و مدیر آن نیز در سال ۱۳۱۷ شمسی بوسیله کار آگاهان دستگیر و زندانی گردید ولی با نشر همین مجله اصول عقاید مادیون و مرام اشتراکی در دسترس عموم آشنایان بزبان فارسی و توده مردم نهاده شد. و بهمین منظور روی جلد مجله خطاب بخوانندگان اینطور نوشته است: « اگر این مجله بافکر شما توافق دارد اسم و آدرس خود و آشنایان خود را که ممکن است بمجله دنیا علاقه مند باشد باداره مجله ارسال دارید. »

فهرست مندرجات و اسامی نویسندگان شماره اول مجله بدین قرار است: دنیاه از دفتر دنیا. اتم و بعد چهارم از دکتر ارانی. صنایع عظیم امروزی دنیا از احمد قاضی عرفان واصول مادی از احمد قاضی. ماشینیسم از .ا. جمشید. هنرو ماترئالیسم از فریدون ناخدا. گل‌های سفید ترجمه از فریدون ناخدا. خاتمه. منظره دنیا. اطلاعات مفید. که می‌داند؟ من می‌دانم.

در شماره اول وعده داده شده که در مجله دنیا مقالات مهمی از قبیل این مقالات خواهد بود اتم و بعد چهارم، قانون ارث و تکامل. امتحان هوش و حافظه فرضیه نسبی. خواب. مکایک اسمان‌ها و قسمت صنعتی صنایع عظیم. رادیو. عکاسی. بی سیم. دیدن از دور توسط بی‌سیم. فیلم و فیلم ناطق صنعت هواپیمائی. عرفان واصول مادی جبر یا اختیار. علت یا غایت ماترئالیسم وایده الیسم. منطق ودیالک تیک. ارزش جنس، نفع، پول و بانک. تشکیل و گردش سرمایه. فیلم از نظر صنایع ظریفه. ارزش ادبی رمان. ترجمه شاهکارهای متفکرین بزرک وغیره. » شعار مجله که در هر شماره روی جلد چاپ شده تصویر (اتم که علم آنرا تجزیه نموده بشکل مربعی ) چاپ و در روی آن اسم مجله (دنیا) بخط نسخ درشت نوشته شده است • قیمت اشتراک مجله سالیانه ۲۰ ریال؛ تک شماره دوریال، محل اداره: طهران چهارراه وزارت جنک. مطبعه اطلاعات.

دکتر تقی ارافی - دکتر تقی ارانی از شهیدان راه عقیده در خانواده متوسطی بدنیا آمد. تحصیلات خود را با مشقت ولی با موفقیت در ایران بیایان رسانید و برای اکمال آن بآلمان مسافرت نمود. در آلمان برای امرار معاش حروفچینی کرد و درس خواند تا آنکه در رشته (فیزیکوشیمی) دکتر شد و از دانشکده فلسفه نیز تصدیق گرفت و پس از آنکه مدتی در دانشگاه برلن تدریس زبان عربی می‌کرد برای خدمت میهن بایران آمد و در طهران با انتشار مجله دنیا و به نمی‌کتب دیگر بنشر مرام اشترا کی و مبارزه با خرافات پرداخت و از اینرو بین جوانان روشنفکر نفوذ معنوی زیادی پیدا نمود در سال ۱۳۱۶ شمسی او را با عده دیگری بزندان افکندند و در اثر زجر و شکنجه زیادروز بهمن ۱۳۱۸ شمسی نموده بهمین مناسبت در چنین روزی طرفداران آن مرحوم مجالس تذکری منعقد نموده و بیاد او و سایر شهدای آزادی مراسمی برگزار می‌نمایند. دکتر ارانی پس از مراجعت از اروپا بسمت دیری کارمند وزارت فرهنگ گردید و در دبیرستانهای

-۲۹۵