پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۹۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده العين
دعوة الحق
 

ماه شعبان سال مذکور انتشار یافته و در سال اول فقط ده شماره از آن توزیع گردیده است . دعوة الحق پس از مدتي تعطيل مجددا در شهر ربیع الثانی ١٣٢٤ قمری با بداير انتشار گذاشته و تا انقلاب مشروطیت کم و بیش منتشر شده است. مرحوم ذكاء الملك در نمره چهار صد و سیم روزنامه تربیت مورخ ۲۸ ربيع الثاني ١٣٢٤ قمری با عباراتی نقز و دلکش طلوع مجدد مجله را اینطور اعلام نموده است :

دعوة الحق مجله شریفه دعوة الحق که از حقایق و معارف اسلامی و مزایا و منافع مسلمين سخن میگفت و بلاد وممالك مارا بانوار تحقيقات لامعه و ازهار تدقیقات ساطعه منور میساخت چندی چون آفتاب زمستان در پرده سحاب بود المنة لله که در اواخر این بهار بطالبان دیدار مانند تو گوشه ابرو .نمود. نگارنده و مدیر محترم این مجله رائقه ذائقه جناب مستطاب فاضل المعى آقامیرزا محمد علی بهجت دزفولی دامت افاضته از ابنای علما و آقا زادگان جلیل الشان دزفول بقول صاحب مقامات مجهول لا يعرف و نكرة لا نتعرف نيست که محتاج بمعرفی من بنده باشد در این پای تخت معظم بلکه در سایر شهرهای اعظم آن شخص شاخص و فرد ماجد را بخوبی میشناسند و قدر خدمات و مجاهداتش را در راه علم و دانش و نشر معلومات دینی و دنیائی و انتشار حکمت های اخلاقی و ذکر موجبات تذكر وشرح نتایج فکر و هر چه ما را بکار آید و روبراه نماید میدانند و مسطورات كلك و بنانش را برغبت میخوانند جز اینکه میخواهم در این قحط سال فضائل ومعالی و رواج بازار موهومات و مجمولات بیشتر و بهتر بدانند و زاید اعلی ما سبق بخوانند و ملتفت باشند كه يك كلمه سودمند مایه آسايش يك عمر است و حرفى مفيد انساب خلاصی از مهلکه و بنابراین مجله جلیله دعوة الحق را چنانکه باید و شاید استقبال نمایند و با مولف مجاهد این مختصر نافع همراهی کنند تا بارداعى ومدعو هر دو بمنزل رسد و سربايع و مشتری روی سابان بیند. اداره مركزى دعوة الحق در دارالخلافه طهران در خیا با ناصریه مقابل شمس العماره میباشد .»

در همین ایام بوده مدیر مجله در جلو خان شمس العماره طهران کتابخانه معارف را تاسیس نموده و در آن انواع کتب قديمه وجديده بفروش میرسیده است . آقای شیخ محمد علی بهجت علاوه بر کتابخانه و مجله مذکور مجموعه بام ) مجموعه معارف ( تاسیسن و منتشر نموده که از آن بتفصیل در حرف میم کتاب گفتگو خواهيم كرد وجه اشتراك مجله در طهران سالیانه یكتومان و در سایر ولایات دوازده قرآن و در تمام ممالك خارجه هشت فرانك. بطلاب و شاگردان مدارس جدیده ده دو تخفیف داده است.

آقای شیخ محمد علی بهجت - آقای بهجت معروف به بهروز خاوری پدرش از اهالی دزفول و خود او مدتی در نجف اشرف بتحصیل پرداخته و از مرحوم خراسانی اجازه اجتهاد گرفته است . در دوره دوم مشروطیت بنمایندگی مجلس انتخاب گردید در سال ۱۳۲۱ قمری موفق بتاسيس انجمن علمی در طهران گردید و در همین سال نیز ریاست کمسیون تصحیح کتب و رجمه عربی اداره انطبات وزارت معارف را عهده دار بوده .از خدمات دیگر او ، چنانکه قبلا یاد آور شدیم ، تاسیس کتابخانه معارف

-۲۸۹-