پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۹۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده البا
دبستان دبیریه، دختران ایران
 

میرزا غلامحسین بود. این فنون هم پیش او تحصیل کردم و رواج دادم و روزی که از اصفهان عازم خراسان شدم با روز ورودم تفاوت بسیار داشت. در خراسان نیز کاری جز مطالعه و مذاکره پیش نگرفتم و لیکن مدارس مشهد در آنصر اقبا لي بعلوم عقلي نداشتند و وقت خود را بیشتر صرف علوم دینی و علوم ادین میکردند و غلبه با مشتی مردم ریا کار بود. با این حال در خراسان دانشمندان بزرگ بیشتر از جاهای دیگر بودند و اگر جز مرحوم حاج ميرزا حبيب الله شهیدی خراسان دانشمند دیگری نداشتی او را بس بودی.

این تاریخچه متعلق بده سال یعنی از ١٣١۴ تا ٢۴ بوده که در ایران عصر جدیدی افتتاح شد و افکار تو در همه طبقات پدید آمد و من نیز بی بهره نماندم و بفرا گرفتن زبان فرانسه و علوم طبیعی و ادبی اروپائی مشغول شدم و دو مسافرت بخارج کردم در يك سفر نزديك يكسال در قاهره مصر توقف افتاد و در سفر دیگر سه سال در پاریس ماندم و در این سفرها بسیار جاها دیدم و بسیار بزرگان از ملتهای گوناگون زیارت کردم و در اواخر جنك عمومی پیش بود که بایران برگشتم و بخدمت معارف پذیرفته شدم و در این دولت خجسته که جاوید بماناد بدادگستری مستقل شدم هفت سال پیش میگذرد که در تهران بسمت رای زن دیوان کشور خدمت میکنم .» مرحوم طبسی در سنوات اخیر نایب رئیس انجمن ادبی فرهنگستان بود و در اوایل سال ۱۳۲۸ شمسی در طهران فوت نمود .

(۵۴۱) دبیریه

دیر به در شهر رشت بمدیری ( دبير الممالك ) تاسيس و در سال ١٣٢٦ قمری منتشر شده است برون که سه نمره از این نشریه را در دست داشته درباره آن مینویسد ، دبیریه را نمیتوان يك روزنامه دانست بلکه نشریه ایست شبیه بروزنامه که اشعار و مقالات ادبی در آن درج است . نامبرده اضافه میکند که یکی از این سه نمره موجود فقط سال انتشار ( ١٣٢۶ قمری ) را دارد و دیگری مورخ بتاريخ ١۵ ربيع الثاني سال مذکور است. قطع هر صفحه از این نشریه ۵ و سه چهارم × ۱۲ سانتیمتر است.

(۵۴۴) دختران ایران

مجله دختران ایران در شهر شیراز بمدیری ( بانو زند دخت شیرازی ) تاسیس و در طهران طبع و منتشر شده است، شماره اول این مجله در چهل صفحه بقطع كوچك با چاپ سربی در مطبعه ( فرهومند واقعه در خیابان ناصریه طهران ) طبع و در تاریخ اول مرداد ۱۳۱۰ شمسی منتشر شده است. برای اطلاع از علت انتشار و مندرجات مجله بهتر آنستکه سطوری را که بقلم مدیر مجله در شماره اول تحت عنوان ( آرزو طرز تربیت دختران موجد نوع تمدن ملت ماست ) نوشته شده، برای مزید اطلاع خوانندگان نقل نمائیم : ۰۰۰ من با چند سال کوشش و رفع موانع توانسته ام وسائل انتشار این مجله را فراهم سازم مجله دختران ایران چنانکه از نامش معلوم میگردد برای نشر آثاری است که دوشیزگان این سرزمین را بسر چشمه انسانیت نزديك ميسازد و شاهراه سعادت وحیات ابدی هدایت مینماید اما با آنکه بجهت اهمیت موضوع که مسئله حیاتی ملت