پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۸۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الدال
دانشکده اصفهان، دبستان
 

در دسترس نبودن آن قهرا از چاپ آن صرف نظر گردید.

(۵۳۹) دبستان

مجله دبستان در شهر تبریز بمدیری ( رضا پرورش ) تاسیس و در سال ١٣٢۴ قمری در مدرسه پرورش که از تاسیسات مدیر مجله بوده منتشر شده است . این مجله هر ۱۵ روز یکبار با چاپ سنگ در ۸ صفحه طبع و توزیع گردیده . روزنامه الحديد چاپ تبریز در شماره ۴٣ سال اول مورخ دوشنبه ۱۲ ربیع الثانی ١٣٢۴ قمری شرحی به عنوان تقریظ درباره این مجله نوشته که قسمتی از آن این است . « ... اعنی دوم جریده ز تبریز رخ نمود * توزیع شد بنام دبستان پرورش . جناب آقا میرزا رضا مدیر محترم دبستان در ضمن تعلیم و تربیت اطفال معلومات و افکار خودشان را نیز برشته تحریر در آورده و جریده بنام ( دبستان ) از قرار ماهی دونره عبارت از یگورق در هشت صفحه طبع و نشر مینمایند که بیشتر دبستانیان را بکار آید برون در کتاب مطبوعاث و شعر فارسی ( ص ٨۵) شرحی نظیر آنچه مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان راجع باین مجله نوشته ، درج نموده. شرح مذکور بدین قرار است : « مجله نیم ماهه منتشر در تبریز با چاپ سنگی به دیریت میرزا رضا مدیر مدرسه پرورش در اواخر سال ١٣٢۴ قمری . »

در سالنامه ۱۲۹۷ وزارت معارف ( ص ۴٣ ) در شرح احوال میرزا عبدالله خان احتشام السلطان دفتر دار دارالمعلین مرکزی مینویسد : میرزا عبدالله خان فرزند میرزا محمد تقی جهانشاهی در سال ١٢٩٦ قمری در تبریز متولد شده و تحصیلات فارسی و عربی و مختصری فرانسه را در تبریز و اسلامبول فرا گرفته است مشارالیه مدرسه باسم دبستان و جریده نیز باین اسم در تبریز تاسیس نموده است .» از شرح فوق معلوم میشود میرزا عبد الله خان احتشام السلطان نیز در تبریز جریده بنام دبستان تاسیس و منتشر نموده است واگر شرح مذکور اشتباه با دبستان میرزا رضا پرورش نشده باشد باید گفت در تبریز يك مجله دبستان و جریده باین نام منتشر شده است . ولی ظاهرا این هر دو یکی است جریده بنام دبستان وجود نداشته است.

(۵۴۰) دبستان

مجله دبستان بموسی و مدیری ( سید حسن طبسی ) در مشهد مقدس تا سیس و شماره اول آن در چهل صفحه بقطع خشتی در غره ربیع الثانی ١٣۴١ قمری مطابق ٢٩ عترب ۱۳۰۱ شمسی منتشر شده است وجه اشتراك آن در سال ۴٠ قران ؛ برای طلاب و شاگردان و کارکنان مدارس عموما فقط ۲۵ قران . آدرس : مشهد مقدس . سر درب مطبعه خراسان. شماره اول مجله با مقاله افتتاحی زیر شروع میگردد :

« بار خدایا !! مارا بالهام حتى وتلقين صدق واصابت واقع موفق فرمای و از مرا و امترا و کذب و افترا وتعف وتصلف بر کنار دار و ضمایر مارا ازو ساوس نفس

-۲۷۷-