پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۶۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف خ بعده الواو
خوزستان؛ خودك، خواندنیها، خیال
 

الملك از خدمتگذاران بمطبوعات و پس از آنکه مدت چند سال روزنامه خوزستان و در اهواز منتشر میساخت بطهران عزیمت نمود و در آنجا روزنامه ایران را که بطل و جهاتی دولت وقت مایل نبود تحت نظر و بمدیریت آقای رهنما مدیر آن منتشر گردد ، قبل نمود و تا پس از وقایع شهریور ۱۳۲۰ این روزنامه را بسبك مطلوب و آبرومندی همه روزه صبعها منتشر میساخت. پس از وقایع شهریور که آقای رهنما بايران بازگشت مجددا روز نامه ایران را تملك نمود و خود بكمك فرزندش آنرا انتشار داد و آقای مجید موقر بجای ایران مهر ایران را تاسیس کرد. آقای مجید موقر علاوه بر روز نامه های ایران و مهر ایران مجله ادبی مهر و مهر گان را نیز منتشر ساخته و ما در محل خود از هر يك از این جراید و مجلات جداگانه بضمیمه شرح حال مفصل آقای موقر گفتگو خواهیم کرد .

(۵۲۲) خوسك

مجله خوسك در شهر تبریز بزبان ارمنی تاسیس و منتشر شده است. مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان پس از آنکه خوسك را بمعنی (سخن) ترجمه کرده درباره این مجله مینویسد : « مجله منتشر در تبریز در زبان ارمنی در ١٤-١٩١٣»

(۵۲۳) خواندنیها

مجله خواندنیها که ابتدا نشریه بنگاه زربخش بوده و بعدا بمدیری و امتیازی ( علی اصغر امیرانی ) در طهران تاسیس و منتشر شده چون از هر جهت در بین مجلات فارسی تازگی دارد و از طرفی قسمت عمده ترقی و پیشرفت آن مربوط ببعد از شهریور ۱۳۲۰ یعنی متعلق ببعد از دوره ایست که ما فعلا در این مجلدات از آن گفتکو مينمائيم لذا شرح مفصل آنرا موکول بذيل كتاب تاريخ جرايد و مجلات ایران مینمائیم در اینجا برای اینکه نام آن از ردیف مجلات قبل از شهریور حذف نشده باشد فقط ذکر آن پرداختیم و بهر صورت شرح احوال آقای امیرانی و خدماتیکه نامبرده با نشر خوانديها بفرهنك كشور نموده در ذیل کتاب ذکر خواهد شد .

(۵۲۴) خیال

روزنامه خیال با چاپ سنگی بمديرى ( افصح المتكلمين ) در شهر رشت تاسیس و منتشر شده است . برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی ( ص ۸۲ ) دوباره روز نامه خیال اینطور مینویسد :« روزنامه خیال را را بینو و میرزا محمد علیخان یاد داشت نکرده اند ولى من يك شماره بدون تاریخ از آن در دست دارم این شماره نمره اول روز نامه و ؛ چاپ سنگی و در رشت طبع شده و صفحه اول آن مصور بتصوير احمد شاه است . وجه اشتراک سالیانه آن ۱۲ قران در رشت ، ۱۷ قران در سایر شهرهای ایران ، ۲۰ قران در ممالك خارجه . تعداد صفحات شش و بقطع ۷/۵*۱۳ سانتیمتر وناشر و مدیر

-۲۵۹-