پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۵۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف خ بعده الراء
خراسان، خرم
 

تا سوم محرم ۱۳۳۰ قمری طول کشیده است. مرحوم اردبیلی روز بیستم ماه رمضان ١٣٣٦ قمری بعلت بیماری ( کلرین ( در طهران دارفانی را وداع نمود . فوت این نویسنده بزرك فقدان ادبی عظیمی بود که لطمه بر پیکر ادبیات وارد ساخت . خدمات و مجاهدات مرحوم اردبیلی در عالم مطبوعات فراموش نشدنی است و نگارشات سیاسی و آثار قلمی این فقید بزرگ در کلیه جراید از نظر ارباب ادب محو نمیگردد بخصوص مكتوبات سنوات اخیر عمر آنمرحوم که مدیر و معرر روزنامه ایران بود شایان توجه است .

(۵۰۳) خراسان

روزنامه خراسان در شهر مشهد بمدیری ( میرزا سید محمد طباطبائی ) تاسیس و در تور ۱۳۰۰ شمسی منتشر شده است. این روزنامه هفتگی بوده و مدت چهار سال تا هنگام انقلاب خراسان و قیام مرحوم کلنل محمد تقیخان انتشار یافته است . در سال ١٣٠۴ شمی پس از چند مرتبه گرفتاری و تبعید آقای طباطبائی بطهران رفت و در آنجا قریب یکسال روزنامه فریاد را منتشر نمود. برای اطلاع از شرح احوال آقای طباطبائی رجوع شود بحرفت کتاب کلمه ( تجدد ایران )

(۵٠۴) خرم

روزنامه خرم در طهران بمدیری ( حاج مير حسين ) تاسيس و در سال ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است. شماره دوم خرم در چهار صفحه بقطع ۶ سه چهارم ١١/۵ سانتیمتر طبع و در تاریخ ۲۹ ربیع الاول ۱۳۲۵ قمری انتشار یافته . وجه اشتراک سالیانه در طهران ۱۵ قران، در سایر شهرهای ایران ٢۴ قران . طرز انتشار روزنامه هر پانزده روز یکبار بوده است.

(۵۰۵) خلاصة الحوادث

اول روزنا» که بزبان فارسی بطور یومیه منتشر شده روز نامه خلاصة الحوادث است که وزارت انطباعات آنرا مرتبا هفته پنج روز یعنی بغیر از ایام یکشنبه مدت پنجسال منتشر نموده است. این روزنامه در طهران و روى يك ورق بقطع متوسط با چاپ سربی در حاليكه يك روی ورق سفید است طبع و توزیع گردیده. نمره اول خلاصة الحوادث روز دوشنبه چهاردهم جمادى الآخرة ١٣١۶ قمرى مطابق ۳۱ اکتبر ماه فرانسه ۱۸۹۸ میلادی انتشار یافته است.

در شماره اول شرحی بعنوان ( مقدمه ) ذکر کرده که خوانندگان را بعلت پیدایش روزنامه آگاه مینماید ، این مقدمه این است : « بسمه تبارك و تعالى . مقدمه. چون در این عصر اطلاع و آگاهی از اوضاع و احوال عالم برای هر فردی از افراد کمال اهمیت همرسانیده و امروز روزی نیست که مردم با چشم و گوش بسته آسوده و خاموش نشسته غفلت و هوشیاری و خواب و بیداری و عقل و جهل و باخبری وی خبری را یگان تصور

-٢۴۵-