پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۴۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده الياء
حیات ایران
 

« جريده حیات ایران بهم فکری جمعی از محترمین و آزمودگان فرقه مقدس دموکرات طهران و بقلم نویسندگان مطلع وبصير ومجرب منتشر میشود .»

در شماره اول پس از سرمقاله مذكور يك اعلاميه وبعد مقاله (ما و جرايد مركز) و اخبار داخله و خلاصه اخبار دار الشورای ملی و اخبار خارجه چاپ شده . اعلامیه مذکور عبارت از ( قطعنامه کمیته قیام علی طهران ) است . سرمقاله شماره دوم بعنوان ( ما و انگلیسها ) است و این سرمقاله تا شماره ششم روزنامه ادامه دارد . در شماره ششم فقط عنوان سرمقاله ( ما و انگلیسها ) چاپ شده و جای سرمقاله سفید است . درباره چاپ نشدن سرمقاله در این شماره مینویسد پس از نشر مقالات ما و انگلیسها رئيس الوزرا مدیر ما را خواست و گفت انتشار این مقالات با تشیید روابط منافات دارد و لذا ما ديكر آنرا چاپ نکردیم. در روزنامه حیات ایران مقالات مسلسلی تحت عنوان ( راجع بطبرستان ) نوشته شده طرز انتشار روزنامه هفته دو شماره بوده و روزهای دوشنبه و پنجشنبه منتشر میشده است.

شماره ۹۲ سال دوم و شماره ۹۳ این سال بترتیب در پنجشنبه ۴ جمادى الاول ودو شنبه ۸ جمادی الاول مطابق ۲۱ قوس و ۲۵ قوس ۱۳۰۲ شمسی ، هر دو روى يك ورق بزرگ با چاپ سربی در مطبعه برادران باقر زاده طبع و توزیع شده است . در سال دوم نیز حیات ایران يك روزنامه سیاسی اجتماعیست و علاوه بر سر مقاله و مقالات مختلف اخبار داخله و خارجه و اخبار ولایات در آن درج است.

در اواخر این سال یعنی در جدی ۱۳۰۲ شمسی آقای ناصر سيف ؛ صاحب امتیاز و مدیر روزنامه ، از اردبیل بوکالت مجلس شورایملی انتخاب گردیده و از این جهت در شماره ۱۱۷ حیات ایران مورخ دلو ۱۳۰۲ اعلانی این مضمون نموده که چون من تمام اوقا تم در مجلس میگذرد دیگر بکار روزنامه نمیرسم مسئولیت امور روز نامه را عهده آقای میرزا حسن خان منشی زاده واگذار مینمایم بدین ترتیب آقای ناصر سیف از کار روزنامه کناره گیری نموده و از شماره ۱۲۱ سال دوم مدیر و سردیر مسئول ( منشی زاده تبریزی ) معرفی شده و اسم ناصر سيف بعنوان صاحب امتیاز چاپ گردیده است . از این پس حیات ایران یك روزنامه انتقادی و طرفدار سردار سپه و حکومت جمهوریست. در سال سوم بعلت گرفتاریهای ناصر سیف و همچنین منشی زاده نامبرده نیز در دوره پنجم مجلس نماینده بوده است ( حیات ایران مدتی تعطیل بوده و این تعطیل از پنجم سنبله تا برج جدی طول کشیده و بالاخره شماره ۱۳۱ سال سوم پس از يك تعطيل ممتد در تاریخ سه شنبه ۱۰ جمادی الثانی ١٣٤٣ شمسی منتشر شده و در همین شماره شرحی بعنوان تمجید و تحریف از کارهای سردار سپه نوشته است . ظاهرا این دفعه هم روزنامه دوچار تعطیل گردیده و برای باردیگر در سال ١٣٠٤ شمسی مجددا منتشر شد. ولی این مرتبه نیز دوامی نکرده است.

آسید میرزا آقای فلسفی - آقای میرزا آقای فلسفی مدیر روزنامه حیات ایران و حیات جاوید از اهل اصفهان و از پیشقدمان آزادیست . وی قبل از مشروطیت

-٢٣۶-