پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۲۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده البا
حبل المتين
 

مندرج نباشد و چون مقاله نمره شش ) اذا فد العالم فد العالم ( محتوى منهيات واضحه است و اثبات آنکه خود میرزا سید حسن کاشانی نویسنده آن مقاله نیست و توضیحاتی که در باب عبارات روزنامه داده است مسئولیت مدیری مشارالیه را سلب وساقط نمی كند على هذا بنا بدلایل مذکوره فوق هیئت محكمه جزا باتفاق آراء میر زا سید حسن کاشانی را برای طبع و نشر مقاله ) ادا فد العالم اذا فد العالم ) که مخالفت صریحه با نص ماده (۳۳) قانون مطبوعات دارد بمجازات ذیل که در ماده مذکور مصرح است محکوم می نماید.

تاد به مبلغ دویست و پنجاه تومان مجانا وبلا عوض ٢٣ ماه حبس و ۲۳ ماه توقیف روزنامه حبل المتين . توضیح این که ابتدای مدت حبس و توقیف روزنامه از روز يك شنبه چهاردهم شهر رجب است ۱۳۲۷ محل مهر معاون حضرت . محل مهر محكمه جزا صدر الاشراف . مشاور الملك . آقا شیخ هادى.»

این بود متن حکم درباره توقیف روزنامه حبل المتین و رئیس آن . با این که حكم مذکور خیلی شدید و سخت است مع ذلك زیاد در آن ایام مورد ایراد واقع نگردیده و فقط روزنامه حکمت منطبعه مصر شدیدا آن را مورد حمله و انتقاد قرار داده است . این روزنامه در ضمن مقاله تحت عنوان ( پاداش خدمات هجده ساله حبل المتين) ایرادات متعدد بر حکم محکمه وارد نموده و از پنج جهت حکم را مخدوش و باطل دانسته است . منجمله مینویسد : « خوب گرفتیم که صاحب روزنامه مستحق الجزا بوده است وقوانين ارضيه وسماویه از جهات سته هم مصدق این حکم بوده است آیا براى يك نفر متهم به مجازات در يك جزا در يك تهمت مجوز و مسوغ کدام قانون ارضی و سماوی است ۲۰ در پایان مقاله مینویسد : « لهذا چنین مستفاد بل محقق می شود که جناب نایب مدیر جریده حبل المتين وجه المصالح واقع گشته و هدف انتقام مقالات دو سال پیش در تهران و مقالات متوالیه در حبل المتین کلکته گشته.» باری بدین نحو حبل المتین برای همیشه توقیف و تعطیل میگردد و دیگر از آن پس منتشر نمی شود . حکم محکمه بمورد اجرا گذاشته شد و مرحوم میرسید حسن کاشانی را در عمارت پشت شمس العماره که راه ورود آن از انبار دولتی که محبس آن زمان بود توقیف کردند ولی عموم آزادیخواهان حق ملاقات با او را داشتند . در آن زمان وزارت عدلیه با مرحوم مشیر الدوله پیرنیا که از وزرای صالح و آزادیخواه بود ، می بود و نامبرده می دانست که حکم مذکور بر خلاف حقیقت و باید هر چه زودتر فسخ گردد ولی از طرفی عدلیه دارای دیوان تمیز نبود و اذا آنرا بتشكيل ديوان تمیز داد وحكم حبس مير سيد حسن فسخ گردید و نامبرده بمنزل شخصی خود آمد. اما بواسطه کسالت دیگر اقدام بانتشار روزنامه ننمود تا در طهران وفات کرد.

و اما مقاله که باعث اینهمه زحمت برای مدیر حبل المتین گردید ، چنانچه گذشت تحت عنوان ( اذا فد العالم فد العالم ) و تقریبا برضد دیانت نوشته شده بود و عبارات زننده داشت . مقاله مذکور بقلم سید نورالدین پسر سید اسدالله خرقانی است .

-۲۱۲-